Parijs - In een ultieme poging de AAA-status te behouden, kondigde premier Fillon eerder deze week de zoveelste bezuinigingsronde aan. Populair maakt de regering zich er niet mee, maar veel keus is er niet. Indien Frankrijk de AAA-status verspeelt, kan Sarkozy het bij de presidentsverkiezingen komend voorjaar echt vergeten, zo luidt de overtuiging op het Elysée.
Jean-Luc Mélenchon, leider van het linkse blok, de Parti de Gauche, gooide het over een heel andere boeg. Met een groepje medestanders toog hij onlangs naar het statige kantoor van Moody’s op de Boulevard Haussmann. De Amerikaanse kredietbeoordelaar dreigde in september als eerste met een afwaardering van de Franse kredietstatus indien er niet snel en flink werd bezuinigd op de overheidsuitgaven. Voor het oog van de opgetrommelde pers zette Mélenchon in de ontvangsthal een mand met andouillettes neer, de zo typisch Franse worst. ‘AAAAA’, scandeerden zijn medestanders ondertussen. En terecht. De worsten droegen immers het kwaliteitslabel Association Amicale des Amateurs d'Andouillette Authentique. ‘Moody’s doet alsof het het Franse volk in de gaten houdt’, brieste Mélenchon daarop. ‘Hierbij laat het Franse volk weten dat het Moody’s in de gaten houdt.’ Ook vergeleek hij de kredietbeoordelaars met ‘vampiers’ en veroordeelde hij de ‘slaafse regeringen’ die straffe bezuinigingsplannen presenteren.
Opiniepeilers en politieke strategen staken hun bewondering voor de actie niet onder stoelen of banken. ‘In de ogen van de gewone Fransen vertegenwoordigen de kredietbeoordelaars alle kwaad: ze komen uit het buitenland, mengen zich in binnenlandse aangelegenheden en jagen angst aan, want de mensen hebben er geen idee van wat ze werkelijk doen’, stelde Frédéric Dabi van peilingbureau IFOP in Le Monde.
De antikapitalistische Parti de Gauche werd in 2009 opgericht naar voorbeeld van het Duitse Die Linke van Oskar Lafontaine en is onder de bezielende leiding van Mélenchon bezig aan een gestage opmars in de peilingen. Dankzij zijn redenaarstalent en zijn authentiek ogende verontwaardiging ontpopte hij zich in korte tijd tot een geduchte volkstribuun. Place au peuple! luidt zijn partijslogan. Zijn toon raakt onmiskenbaar een gevoelige snaar. Een kleine minderheid van de Fransen zegt het ‘soms’ tot ‘vaak’ met Mélenchon eens te zijn. Of ze ook daadwerkelijk op hem zullen gaan stemmen is natuurlijk weer iets anders. Het laat onverlet dat hij zich inmiddels aan het hoofd weet van een beweging die hard op weg is alle partijen links van de Parti Socialiste - en dat zijn er nogal wat - in zich te verenigen in een Front de Gauche. ‘Onze ambitie is immens en we laten ons door niets of niemand intimideren’, oreerde Mélenchon in een toespraak, ‘want de revolutie zal Frankrijk aan het volk teruggeven.’