Barcelona - ‘Hoerenzonen! Leve Christus Koning! Leve Franco!’ Twee mannen schreeuwen het uit terwijl ze het theaterpodium op stormen. Even bedreigen ze de acteurs met een barkruk, die ze vervolgens tegen de vloer smijten. Dan rennen ze de zaal uit, publiek en acteurs perplex achterlatend. Missie voltooid. Het gebeurde vorige week in een theater in Barcelona. Daar werd een stuk opgevoerd dat gesitueerd was in een van de talrijke homoclubs in de Catalaanse hoofdstad aan de vooravond van het jongste pausbezoek; de volgende dag zou Ratzinger de Sagrada Família inhuldigen. Veel kerkleiders uit binnen- en buitenland waren daarom naar Barcelona getrokken. Toeval of niet, maar dat ging gepaard met het gerucht van topdrukte in de plaatselijke homosauna’s - iets wat volgens kenners van de sector op waarheid berust. Tegen deze achtergrond wilde regisseur Miró geen heilige huisjes omvertrappen. Het ging bij zijn toneelstuk om een ‘reflectie over de individualistische samenleving aan de hand van personages die zich alleen voelen tijdens een orgie’.

De ultrakatholieke E-Cristians wachtten niet op de première en startten een campagne. De voorstelling zou ongetwijfeld beledigend zijn voor de aanhangers van het roomse geloof. Hun protest leverde veel aandacht in de media op. De gemoederen raakten bij sommigen zo verhit dat dit resulteerde in de verstoring van Miró’s toneelstuk. Het voorval past in een reeks gebeurtenissen die intussen al is beschreven als de ‘nieuwe inquisitie’. Dat veronderstelt nieuwe ketters en theatermaker Leo Bassi is een van deze hedendaagse ketters. Bij een optreden in Madrid in 2006 pleegden onbekenden een mislukte bomaanslag tegen hem. De politie heeft nooit een verdachte kunnen vinden. Maar Bassi zelf hangt nu een jaar celstraf boven het hoofd na een aanklacht van het ultrarechtse clubje Hazteoir (Laatvanjehoren). Bassi zou de gevoelens van de katholieken hebben beledigd door verkleed als de paus te dansen op een opblaasbaar kasteel dat het mausoleum van dictator Franco voorstelde.

Dat justitie zich met zulke zaken bezighoudt is voor veel Spanjaarden onbegrijpelijk. Net zo onbegrijpelijk als de uitstoting uit de kerk van pater Manel, die in de jeugdgevangenis van Barcelona werkte. Priester Manel had twee meisjes geld gegeven voor een abortus. Hij was er zeker van dat ze zouden aborteren en had eerder een meisje moeten begraven dat door een beunhaasabortus was doodgebloed. Kardinaal Rouco toonde geen begrip. Onder zijn bewind is de strijd van de kerk tegen abortus, homoseksualiteit en de onderwijshervorming opgevoerd tot absolute prioriteit. Paus Benedictus XVI waarschuwde al: Spanje is de speerpunt van de herevangelisatie van het Westen.