Istanbul - Recep Tayyip Erdogan is niet meer te stuiten. In de ban van het optimisme door de economische groei van de laatste jaren zijn de Turken getuige van de geboorte van een nieuwe Ottomaanse sultan.
De Turkse premier is een groot bewonderaar van het Rijk dat door zijn voorouders was gesticht en waarvan de grenzen van het huidige Hongarije tot Somalië liepen. Om eerlijk te zijn is niet alleen Erdogan een adolescent van die ‘fantastische’ Turkse tijd, maar minstens 99 procent van de Turken. En nu Turkije niet van de ene economische crisis in de andere rolt, de generaals die de regering van Erdogan haatten en coupplannen maakten vervangen zijn, de Turkse premier erg populair is onder de volkeren in de Arabische wereld en de Turkse invloed in de regio gestaag toeneemt, weten de Turken meteen van wie zij de kleinkinderen zijn: de Ottomanen die niet konden slapen van de expansiedrift.
Vorige week was Erdogan in Somalië. In het land dat al twintig jaar geteisterd wordt door een burgeroorlog en waar in die twee decennia geen enkel staatshoofd uit het Westen een stap had gezet, streek Erdogan met zijn vrouw Emine neer om eten uit te delen aan de Somaliërs die ooit onder Ottomaans bewind leefden en nu vanwege de aanhoudende droogte dood dreigen te gaan van de honger. De Turkse premier zei tijdens dat bezoek dat Turkije Somalië nieuwe wegen en een vliegveld ging schenken.
In de uren dat Erdogan het land, dat ooit de verste Afrikaanse punt van het Turkse Rijk was, te hulp schoot, bombardeerden Turkse F16’s al twee dagen de PKK-kampen in Iraaks Koerdistan. Jarenlang praten met de Koerden heeft geen resultaat opgeleverd, dus heeft Erdogan besloten om de PKK te elimineren.
Ahmet Davutoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken - die de Ottomanen nog meer bewondert dan Erdogan doet - had net als de premier die week ook een drukke agenda. Hij had een gesprek met Bashar al-Assad in Syrië. Davutoglu kwam de boodschap van Erdogan brengen en stelde de Syrische president een ultimatum van twee weken om te stoppen met de oorlog. Kortom, de Ottomaanse genen leven op in Turkije. En Recep Tayyip Erdogan is de uitgekozen man om de Turken het oude gevoel van een wereldmacht cadeau te doen.