Sinds de entree van Pim Fortuyn jaagt de frisse wind van eenvoud en ferme taal ook door de zittende politiek. Noem het De Nieuwe Stoerheid, een tactiek gekozen om de — nog virtuele — zetelwinst van Fortuyn te evenaren.

Voorop natuurlijk Kamerlid Boris O. Dittrich. Minister Korthals van Justitie moet van Dittrich het leger inzetten teneinde voortaan álle bolletjesslikkers in het cachot te smijten. En wel onmiddellijk.

Het antwoord van de minister:

«Op voorhand willen wij u reeds mededelen dat de inzet van onderdelen van het leger daarbij noch wordt vooropgesteld noch wordt uitgesloten.»

Vrij vertaald naar het Nederlands: «Nee.» Hardop nee zeggen kan de minister niet, want hij ligt zwaar onder vuur en moet laten zien dat hij tot ferm en kordaat optreden in staat en bereid is.

Wat hadden Dittrich, Rietkerk en andere mannen van De Nieuwe Stoerheid gewild? Straks half Zuid-Amerika hier in de cel opsluiten? Steeds meer voetvolk wordt door drugs baronnen bij Schiphol ingevlogen. Is het realistisch te denken dat dit probleem simpelweg wordt opgelost door de gepakte drugskoerier op te sluiten? Afgelopen week werd gesproken alsof de strafmaat dé oplossing is, maar opsluiten is deze keer nou juist niet de enige remedie.

Officier van Justitie Wooldrik is een realist die weet hoeveel voetvolk de drugsbaronnen ronselen en op het overbelaste justitiesysteem afvuren. Die moet je dus proberen te pakken. Vervolgens is het afwachten of de opdracht gever het risico van verlies van zijn drugs niet meer neemt. Het risico van langdurig verlies van zijn koerier interesseert hem weinig. Helaas, stoere Kamerleden verloren zich afgelopen week liever in symboolpolitiek. Flikkeren we gewoon een paar van die koeriers samen in een cel. Net zo makkelijk.

Of het leger, net als afgelopen december. Toen zakte de temperatuur een paar graden en ontstond er een, helaas volstrekt overbodige, discussie of de Elfstedentocht in februari gehouden kon worden. Beetje moeilijk, sputterde de overheid, want tegelijk met hét huwelijk. Geen nood: de Nieuwe Stoerheid. Kamerleden sprongen ogenblikkelijk in de bres: het leger! Voor al uw wissewasjes. Ook lullig. Is het een keer oorlog, staan de Hollandse knapen voor je het weet niet in Kaboel maar bij Bartlehiem de parkeervakken te bewaken.

Het leger is misschien ook een uitkomst bij enkele andere nijpende problemen die de welvaartstaat bedreigen. De wachtlijsten in de gezondheidszorg? Het leger! Natuurlijk, je kunt de militairen niet meteen zelf aan het snijden zetten, maar als ondersteunende hulptroepen kunnen ze een welkome aanvulling vormen op de bestaande tekorten. Een beetje soldaat zaagt zo een schedeltje open. En wat te denken van het lerarentekort? Eindelijk discipline!

Als volgende week Korthals moet aftreden en er niemand meer op Justitie zit, dan zetten we gewoon het leger in!