De Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi verdedigt Myanmar

Myanmar – Van 10 tot 12 december vindt bij het Internationaal Gerechtshof (icj) in Den Haag de hoorzitting plaats over de zaak die Gambia heeft aangespannen tegen Myanmar. Volgens de Afrikaanse staat pleegt Myanmar genocide op de moslimminderheid de Rohingya. Ruim zevenhonderdduizend van hen werden in 2017 in een militaire geweldscampagne die gepaard ging met moordpartijen, martelingen en verkrachtingen naar Bangladesh verjaagd.

Internationaal wordt kritisch gereageerd op het nieuws dat Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die behalve adviseur van staat ook minister van Buitenlandse Zaken is, het team van juridische deskundigen zal leiden om zich ter plekke tegen de aanklacht van genocide te verdedigen.

In Myanmar klinkt slechts hier en daar openlijk afkeuring. Er trekt vooral een golf aan steunbetuigingen door het land. Er verschijnen rode banieren met ‘Together with The State Counsellor to defend Myanmar’s national interest’ in het Engels en het Myanmarees naast een foto van een energiek stappende Suu Kyi in een rozerode thamei (sarong voor vrouwen). Aanhangers houden rally’s met diezelfde boodschap. Op Facebook wemelt het van de portretten van ‘Amay’ (moeder) Suu Kyi met lof dat ze de taak op zich neemt haar vaderland te verdedigen. In Myanmar biedt een reisbureau al een georganiseerde tour aan voor landgenoten die haar ‘spiritual support’ willen geven.

Aan westerse kritiek laat Suu Kyi zich weinig gelegen liggen sinds haar partij in 2016 de civiele regering vormt. Ze weigert het geweld van het leger openlijk te veroordelen en geeft voorrang aan een werkbare relatie met de nog altijd invloedrijke militairen. Er staan bovendien voor 2020 verkiezingen op de agenda en de reis naar Den Haag zal haar partij geen windeieren leggen.

‘In het hele land wordt nu door zowel de partij van Aung San Suu Kyi als door het leger opgeroepen zich te verenigen in hun steun voor haar om het belang van de natie te verdedigen’, zegt een toonaangevend intellectueel die anoniem wenst te blijven.

De propaganda dat het land verdedigd moet worden tegen islamitische terroristen die uit zouden zijn op afscheiding en op overheersing van de overwegend boeddhistische meerderheid, heeft de afgelopen jaren flink wortel geschoten. Ook gekrenkte trots over de internationale kritiek op hun leidster en hun land, jaagt de nationalistische sentimenten aan.

‘Het meest triest vind ik dat Suu Kyi met deze stap aan de bevolking een giftige cocktail met ingrediënten van blinde vaderlandsliefde en een persoonlijkheidscultus meegeeft’, aldus de intellectuele analist.