Mexico-Stad - Minister van Binnenlandse Zaken zijn en vliegen is een dodelijke combinatie in Mexico. Vrijdag stortte de helikopter neer waarmee minister Francisco Blake Mora op weg was naar een werkafspraak. Zijn laatste bericht op Twitter dateerde van precies een week eerder: ‘Vandaag gedenken we Juan Camilo Mouriño, drie jaar na zijn overlijden, een mens die werkte voor de opbouw van een beter Mexico.’
Ook Mouriño was minister van Binnenlandse Zaken. Op 4 november 2008 stortte de Learjet van de minister neer midden in het centrum van Mexico-Stad tijdens de avondspits, op een paar honderd meter van de residentie van de president. Behalve de minister en de antidrugs-tsaar Vasconcelos kwamen zes ambtenaren en vijf automobilisten die in de file stonden om. De in Spanje geboren Mouriño was 37 jaar, de vertrouwensman van president Calderón en de gedoodverfde kandidaat om hem op te volgen.
De onderste steen zal boven komen, beloofde Calderón direct. Laten de Mexicanen alsjeblieft niet beginnen te speculeren en gissen, vroeg hij nadrukkelijk, om er onmiddellijk aan toe te voegen dat het slechte zicht waarschijnlijk de oorzaak was.
De onderste steen die Calderón ook drie jaar geleden bezwoer boven te halen, blijkt diep begraven. Er is nog steeds geen rapport gepubliceerd. Eerst werd gesproken van een menselijke fout en vervolgens kwamen tegenstrijdige berichten over andere oorzaken. Uiteindelijk is het resultaat van het officiële onderzoek tot staatsgeheim bestempeld, dat pas in 2017 geopenbaard mag worden. Hetzelfde geldt voor het helikopterongeluk in 2005 waarbij de minister van Openbare Veiligheid en de top van zijn ministerie om het leven kwamen. Ook dat is nooit opgehelderd, ook dat is staatsgeheim.
Natuurlijk zijn er volop speculaties dat de georganiseerde misdaad met beide ‘ongelukken’ te maken had, en dat er sabotage in het spel was. En dat publicatie van de feiten zou aantonen hoe zwak de regering tegenover de drugskartels staat.
Mexicanen zijn specialisten in complottheorieën, daar hebben ze een gedegen training voor achter de rug. In de jaren negentig ging Mexico gebukt onder een golf van ‘politieke’ moorden, waarbij onder meer de presidentskandidaat Colosio van de destijds enige politieke partij en de kardinaal van Guadalajara werden doodgeschoten. Wie achter deze moorden zat, is tot op de dag van vandaag niet bekend.
Als Jezus in Mexico gekruisigd was, luidt een volkswijsheid, zou de politie de zaak nog altijd onderzoeken zonder een clou te hebben van de daders. Dus zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen waarom de helikopter van minister Blake is neergestort.