
De redactie zal jaarlijks een reeks grote projecten uitvoeren en die publiceren op een eigen website. De grote verhalen zullen in De Groene Amsterdammer verschijnen. Om de impact van haar onderzoek te vergroten, zal De Onderzoeksredactie structureel samenwerking zoeken met andere media, zowel in de researchfase als bij de publicatie. Ze zal bovendien een uitstekende leerwerkplaats bieden voor de opleiding van talentvolle journalisten, om zo een nieuwe generatie onderzoeksjournalisten op te leiden.
De Onderzoeksredactie heeft als missie: onderzoeksprojecten organiseren rond het (dis)functioneren van de macht, misbruik van macht en schending van publiek vertrouwen aan de kaak stellen, en bijdragen aan een betere democratie en grotere maatschappelijke integriteit.
Drie jaar geleden begonnen De Groene Amsterdammer en onderzoeksjournalist Marcel Metze een masterclass die niet alleen een serie opvallende dossiers en (vervolg)artikelen opleverde maar ook een groeiende kweekvijver was van jong onderzoeksjournalistiek talent. Nu dragen zij beide over aan een nieuwe, onafhankelijke stichting. De hoofdredactie van de onafhankelijke redactie komt in handen van Marcel Metze.
De Onderzoeksredactie heeft financiële steun verworven van Adessium Foundation en de Stichting Democratie Media. Ook De Groene Amsterdammer, tot nu toe financier van de masterclass, blijft financiële steun geven. De Onderzoeksredactie streeft naar een hybride businessmodel met inkomsten uit structureel geefgeld, individuele bijdragen, crowdfunding van projecten, projectsubsidies, bundeling van researchgeld en researchcapaciteit met partners. Een aantal onderzoeken is al gaande. Deze week presenteert De Onderzoeksredactie de eerste resultaten van het project Energiemiljarden. Zie hiervoor de artikelen op pagina 26 en verder.
De Onderzoeksredactie levert cruciale grondstof voor het publieke debat. Ze werkt samen met ieder die haar professionele, ethische en kwaliteitsnormen deelt.
Voor meer informatie: De Onderzoeksredactie.