23 maart 2021 - Mark Rutte (VVD) op het Binnenhof. © ANP/ Robin Utrecht

Er is weer elektronische post van het Team Mark: Beste A. Of nee, als ik goed kijk is de afzender nu kortweg VVD. Die uiteraard de gehele campagnetijd de afzender is geweest. ‘Bedankt voor jouw steun’, staat er in het korte briefje. Weet niet of ik dat fijn moet vinden, dat de liberalen geen onderscheid maken tussen journalistieke belangstelling en steun. Komt deze dankbetuiging doordat ze niet weten wie de geadresseerde is?

Wat ze wel weten, is dat ik geen lid ben. Want daar gaat de korte boodschap over die Mark nog voor me heeft nadat de VVD voor de vierde keer op rij bij verkiezingen de grootste partij is geworden. Voor die boodschap moet ik wel eerst een link aanklikken. Maar daar is die dan, tegen een achtergrond van allemaal blije gezichten, van vooral jonge mensen: ‘Word ook lid… Doe mee met de optimisten.’

Op dat woord optimisten moet ik even kauwen. Om eerlijk te zijn heb ik na ruim een jaar corona genoeg van al die mensen die maar blijven kijken naar wat niet kan. Dat gezeur over de terrasjes die dicht zijn, de reizen die niet gemaakt kunnen worden. Ja, ja, ik weet het, ik heb makkelijk praten, vaste baan, inkomen, leuk werk bovendien en ruimte genoeg in huis om thuis te werken, wat ik overigens al twintig jaar doe.

Maar ik krijg goede zin van mensen die van deze lockdown-periode wat weten te maken. Zoals die puber die afgelopen zaterdag al voor achten met zijn surfplank onder zijn arm uit zee kwam. ‘Was het fijn?’ vroeg ik. Waarop hij antwoordde: ‘Ik heb een geweldige ochtend gehad.’ Voor de meesten moest die ochtend toen nog beginnen.

Of de jonge jongen die dinsdag op het Binnenhof rondhing. Nieuwsgierig wat de pers met al die camera’s en die microfoons daar deed. Aan een van de medewerkers van de Tweede Kamer vroeg de jongen wie het was die nu werd geïnterviewd. De bode legde uit dat dit Kees van der Staaij van de SGP was.

Je zag dat de jongen geen idee had waar die drie letters voor stonden. Toen vroeg hij wie daar nog meer werkten en knikte met zijn hoofd naar het Kamergebouw. De bode kaatste de vraag vriendelijk terug. En de jongen begon op te sommen. Zijn lijst werd langer en langer. Hij wist ze bijna allemaal, ook de nieuwkomers. Daarvoor kreeg hij een compliment van de bode. Je zag de jongeman groeien. Dit zou hij vast vol trots thuis vertellen. En hopelijk ook op school. Toen hij buiten gehoorafstand was, zei de bode tegen mij: ‘Er is nog hoop.’

Is het dit soort optimisme waar de VVD op doelt? Raken de liberalen met dat woord optimisten een snaar bij de Nederlanders die het negatieve gezeur over de coronamaatregelen zat zijn? Is dit woord bewust gekozen om tegenwicht te bieden tegen de mensen die uit frustratie over de coronamaatregelen juist op Forum voor Democratie hebben gestemd, de Tegenpartij die vanaf komende woensdag met acht zetels in de Kamer heeft, zes meer dan de afgelopen vier jaar?

De aanbieding aan de optimisten die lid willen worden van de VVD oogt genereus. Bouw en vergroot je netwerk. Praat, denk en beslis mee over de toekomst van het land. Krijg toegang tot 100+ evenementen. Volg de beste trainingen van de beste trainers. En, niet onbelangrijk misschien: ‘Je bepaalt zelf de eerste twee jaar de hoogte van je contributie.’

Ik doe natuurlijk niet mee met de optimisten. Maar ben wel nieuwsgierig. Wie worden er lid na deze verkiezingen? Hoe zijn die trainingen en vooral, wie beschouwen zichzelf als de beste trainers? En zou ik tussen al die optimisten van de weersomstuit dan pessimistisch worden en tegen gaan hangen? Want te optimistisch is nou ook weer niet waar het land op zit te wachten. Er moet ook echt aangepakt worden, grote problemen zijn er genoeg.