Echter, elke keer als vriend en vijand enigszins overtuigd beginnen te raken over de gelijkenissen tussen Mandela en Öcalan verliest de besnorde, mollige oud-kadastermedewerker zijn geduld, raakt hij in de ban van zijn opvliegende karakter en maakt die vergelijking plaats voor een diepe teleurstelling onder Turken en Koerden die de pkk-leider het voordeel van de twijfel gunnen.

Ook deze week verloor ‘Apo’ zijn geduld. Tegen zijn advocaten, die hem één keer in de week mogen bezoeken, zei hij dat hij schoon genoeg heeft van alles en iedereen. Hij heeft genoeg redenen om boos te zijn. De Turkse staat houdt hem reeds twaalf jaar op een eiland achter de tralies en beschouwt hem nog altijd niet als een volwaardige onderhandelingspartner. Zijn eigen pkk heeft onlangs de aanval geopend op het Turkse leger en heeft dertien militairen gedood, dit terwijl Öcalan nadrukkelijk had aangegeven dat ze moesten wachten met het hervatten van de oorlog. En de politieke tak van de pkk, de bdp, slaagt er niet in om de omstandigheden van Öcalan te verbeteren. De man beschikt na twaalf jaar niet eens over een televisie waarop hij alle zenders kan ontvangen.

De maat is vol voor Öcalan. In woede heeft hij de advocaten laten weten dat hij zich nu als vredesbemiddelaar tussen de Turkse staat en de pkk terugtrekt en niet meer verantwoordelijk is voor het bloed dat in de toekomst gaat vloeien. Geen woorden die Nelson Mandela in de mond zou nemen. Mandela heeft ook nooit opdracht gegeven voor het doden van andersdenkenden binnen zijn eigen volk. Over Mandela doen ook geen verhalen de ronde over het misbruiken van de vrouwen binnen zijn eigen beweging.

Derhalve: Öcalan heeft grote moeite met het nabootsen van de held in Zuid-Afrika. Maar niet alle schuld ligt bij de Koerdische voorman zelf. Kreeg Mandela na zoveel jaar gevangenschap uiteindelijk huisarrest, voor Öcalan lijkt dat toekomstbeeld uitgesloten. De Turken zijn vastberaden om hem op het eiland te houden. Voor altijd. Hoeveel bloed er ook gaat vloeien, hoeveel woedeaanvallen Öcalan ook krijgt.