Boedapest – ‘Stomme vraag, stom antwoord!’ Dat was in 2016 de slogan van een campagne van de leukste oppositiepartij van Hongarije: de Partij van de Tweestaartige Hond (mkkp). De tekst verwees naar de vraag die aan het Hongaarse volk gesteld zou worden tijdens een door de regering-Orbán georganiseerde volksraadpleging over een migratiequotum: ‘Wilt u dat de EU niet-Hongaren verplicht stelt om zich in Hongarije te vestigen, tegen de zin van het parlement in?’ De mkkp riep op om wél naar de stembus te gaan, maar om hun stemmen op creatieve wijze ongeldig te maken.

De satirische partij ontwikkelde zelfs een app, waarin mensen hun voortbrengsels in het stemhokje anoniem konden uploaden en delen. Duizenden foto’s werden gedeeld. Maar dat bracht de partij in de problemen: de Hongaarse staat legde de mkkp een geldboete op, met als argument dat de geheimhouding van de stemming door de app was aangetast. Er volgde een lange rechtszaak, die vorige week eindelijk eindigde met een definitieve beslissing in Straatsburg, waar in de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaald werd dat de boete in strijd is met het recht op vrijheid van meningsuiting. De situatie is nu omgekeerd: de staat moet een boete betalen aan de Partij van de Tweestaartige Hond – die nog hoger is ook.

Dat is een welkome overwinning voor de partij, die de afgelopen jaren onverwachts een belangrijke stem werd in het publieke debat. Hoewel ze het nog niet tot het parlement schopten, kent iedereen hun billboards, posters en stickers, en haalt de partij steevast enorme bedragen op voor de financiering van satirische campagnes, zoals een billboardcampagne met teksten als ‘Kom maar naar Hongarije hoor, wij hebben een baan in Londen!’ en ‘Wist u dat Hongaren in hun leven meer ufo’s zien dan migranten?’ in reactie op de anti-immigratiecampagne waarmee Orbán het straatbeeld vulde.

Een recentere campagne van de partij richt zich op de in Hongarije nog altijd sluimerende nationalistische droom om de grenzen te herstellen naar de situatie van vóór de Eerste Wereldoorlog – waarna het land een groot deel van haar grondgebied verloor. De mkkp voert juist campagne voor een kleiner Hongarije. ‘Raakt u ook in de war door onverstaanbare dialecten? Wordt u ook gek van enorme binnenlandse reistijden? Kan de provincie Baranya u ook niets schelen? Maak Hongarije Kleiner!’