Erbil – Een postzegel! brainstormde de regering van Iraaks Koerdistan toen paus Franciscus begin maart weer was vertrokken uit Irak en Koerdistan. Een postzegel als symbolisch aandenken aan het pauselijk bezoek dat voor de christelijke gemeenschappen in de regio, een paar duizend zielen sterk, van grote betekenis was, en voor de regio als geheel ook. Zes kunstenaars stuurden een ontwerp in en het ministerie van Infrastructuur en Communicatie richtte een mini-expositie in op het internationale vliegveld van Erbil, hoofdstad van de Koerdische Autonome Regio.

Een van de ontwerpen zou het daadwerkelijk tot postzegel schoppen. Die in donkerblauw, wit en beige misschien, met het portret van de paus erop en de contouren van Koerdistan op de achtergrond, rechtsonder in de hoek het jaartal 2021 en een subtiel streepje Koerdische vlag met zon. Waarde: vijfhonderd Iraakse dinar, oftewel dertig eurocent.

Nog geen week later ging de Koerdische minister van Buitenlandse Zaken diep door het stof tegenover vooral Turkije, maar ook Iran. Die waren woedend, want de contouren op de zegel omsloten héél Koerdistan, niet alleen het deel in Irak. Een regelrechte aanval op de soevereiniteit van Turkije, Iran en ook Syrië, en getuigend van diep disrespect voor de grenzen. De Koerdische minister beloofde plechtig dat er een zegel zou worden gekozen ‘in lijn met de grondwet en het recht’.

Een sterk staaltje omdraaiing. Hoeveel dreiging gaat er uit van een postzegel van een regio die geen militaire, politieke en economische macht heeft? Hoeveel dreiging gaat er uit van een Koerdische regio die economisch en politiek volledig afhankelijk is van Turkije en met lede ogen moet aanzien hoe Turkije zijn netwerk van militaire bases gestaag uitbreidt, bommen laat vallen op pkk-kampen én burgerdoelen en al oprukkend burgers dwingt hun bergdorpen te verlaten? Wie is hier de bedreigde dromer die voorzichtig op een paar vierkante centimeter contouren schetst, en wie de agressor?

De bewuste postzegel wordt niet geprint. En trouwens, ook geprint zou hij symbolisch blijven: de Koerdische Regio in Irak heeft geen functionerend postsysteem.