Asuncion – Op het plein voor het congresgebouw in de hoofdstad van Paraguay liggen tientallen jongeren op hun buik met hun gezicht tegen de grond en hun handen gevouwen achter het hoofd. ‘Moordenaars! Moordenaars!’ roepen ze. Met hun houding imiteren ze de 25-jarige activist Rodrigo Quintana, zoals hij de avond ervoor op de grond lag voordat een politieagent hem doodschoot. ‘Wij zijn allemaal Rodrigo’, klinkt het over het plein. Dit is een van de vele filmpjes die de afgelopen weken viral gingen op sociale media. Andere foto’s tonen massa’s studenten die met spandoeken voor het congres staan: ‘Nooit meer dictatuur!’ ‘Zeg NEE tegen de parlementaire coup!’

Een roerige nacht ging aan de vreedzame demonstraties vooraf: bewapende politiemannen galoppeerden op paarden door de straten van de hoofdstad; studentendemonstraties werden neergeslagen met waterkannonnen en rubberen kogels; boze jongemannen staken een deel van het congresgebouw in brand, de Paraguayaanse vlag in de hand, aangemoedigd door een juichende menigte. In het eerste weekend van april raakten zo’n honderd mensen gewond en werden ruim tweehonderd mensen opgepakt.

De demonstranten zijn boos over een geheime parlementaire stemming, waarbij een minderheid van 25 senatoren eind maart een grondwetswijziging doordrukte die een herverkiezing van president Horacio Cartes mogelijk zou maken. Cartes, sinds 2013 aan de macht, is een rijke tabak- en frisdrankmagnaat van de rechtse Coloradopartij, dezelfde partij van oud-dictator Stroessner. Sinds het einde van de militaire dictatuur (1954-1989) mogen presidenten in Paraguay niet langer dan één termijn regeren. Begin april sprak ook de paus zijn zorgen uit over ontwikkelingen in het land en zei te hopen op een ‘vreedzame en politieke oplossing’.

In het katholieke Paraguay is zijn stem veel waard. Dit bleek wel toen op Tweede Paasdag president Cartes via een open brief aan de aartsbisschop van Asuncion bekendmaakte zich toch niet verkiesbaar te stellen in 2018. Dit zorgde voor verwarring alom in de Paraguayaanse media en bij de oppositie. Waarom richtte hij deze boodschap niet tot het volk? En als hij dit meent, waarom zet zijn partij de grondwetswijziging dan toch door? Ondertussen voerde zijn partij tijdens de paasdagen wel volop campagne. Op een van de meest gedeelde films op sociale media is te zien hoe Cartes’ ‘Colorados’ vanuit een wagen cadeaus uitdelen aan de arme bevolking. In ruil voor hun steun voor de grondwetswijziging kunnen ze ijskasten, magnetrons en zelfs motoren krijgen.