Je kon je Brian Wilson, vorig jaar in Carré, wel voorstellen als de oudere oom van Daniel Johnston. Met witte Nikes en grote baseballpet zat hij met een grote glimlach achter zijn keyboard. Hoewel hij de toetsen weinig aanraakte en hij de hoge vocale registers niet meer haalde, voelde je onontkoombaar sympathie en vertedering met die prachtige muziek om hem heen.

Daniel Johnston

Johnston roept hetzelfde gevoel op. Zijn talent is vaak met Wilson vergeleken, maar zijn ziekte (ook Johnston wordt door depressies geplaagd) gooide eerder in zijn carrière roet in het eten. Tijdens zijn heldere periodes heeft hij toch altijd de energie gevonden om muziek op cassettebandjes op te nemen. De teksten en manier van spelen zijn vaak kinderlijk naïef, maar de puurheid en pakkende melodielijnen van deze ruwe composities kunnen echt ontroeren. Als zijn ziekte het toelaat speelt hij op 25 oktober in Paradiso, Amsterdam.
Een ander verhaal is dat van de Black Kids uit Florida. Zij klinken als de vrolijke neefjes van Robert Smith en weten de jaren-tachtiginvloeden in hun muziek ook nog eigentijds te laten klinken. De aanstekelijke popliedjes van hun debuut Partie Traumatic blijken na een zomer in de cd-speler nog steeds overeind te staan. Met de aansprekende live-reputatie die ze in korte tijd hebben opgebouwd zijn dat genoeg redenen om 12 november een bezoek aan de Melkweg, Amsterdam, te brengen.


Is Sigur Rós echte liedjes gaan maken met een kloktijd onder de vier minuten? Bij de eerste twee nummers van Me su í eyrum vi spilum endalaust stond de luisteraar even op het verkeerde been. Niet dat deze elektronische folkpop onaangenaam klinkt, maar het is toch iets anders dan de vaak langgerekte dromerige geluidscomposities die je van ze verwacht. Gelukkig blijkt verderop dat de IJslandse band deze kunst nog niet moe is. Met de sfeervolle visuele ondersteuning op het concert in de Heineken Music Hall (17 november) zal de muziek een nog diepere indruk achterlaten.
‘If you don’t come from the States/ You will always be late to be in popular culture’, zingt Tom Barman ironisch op Vantage Point. Misschien een schrale troost voor de zanger, maar zijn band dEUS is wel al meer dan vijftien jaar vaandeldrager van de rockmuziek in de perifere Benelux. Op hun vijfde album klinken de Antwerpenaren zelfverzekerder dan ooit. Als headliner van Rock Werchter lieten ze dat begin juli ook op het podium zien. Begin december geeft het vijftal drie concerten in Paradiso (3 en 5 december zijn nog niet uitverkocht).

INFO:
Daniel Johnston
24 oktober: Enschede MuziekKwartier; 25 oktober: Amsterdam, Paradiso; 26 oktober: Eindhoven, Effenaar; 7 november: Gent, De Vooruit; 8 november: Antwerpen De Singel; 9 november: Groningen VERA. www.hihowareyou.com

Black Kids, 12 november: Melkweg Amsterdam, www.blackkidsmusic.com

Sigur Rós, 16 november: Vorst Nationaal, Brussel; 17 november: Heineken Music Hall, Amsterdam, www.sigurros.com,
www.heineken-music-hall.nl