Benk Korthals is sinds vorige week de nieuwe sterke bestuurder van het betaalde voetbal. Korthals heeft nooit in clubverband gevoetbald. Dat verbaast me niet. Voetbal is zo’n beetje de laatste sport waarmee je de ex-minister van Justitie associeert, zo je hem überhaupt met sport associeert. Doet er niet toe, hij is (ex-)politicus en daarom blijkbaar bij uitstek geschikt om het betaalde voetbal in de toekomst te dienen. Zaterdag zat hij tijdens Nederland-Oostenrijk reeds prominent op de tribune naast de man die zichzelf ooit benoemde tot directeur van het betaalde voetbal, Henk Kessler. Korthals zei in Langs de lijn dat hij jeugdvoetbal belangrijk vindt en ook dat we meer verdedigers moeten opleiden. Kortom, over zes jaar worden we onder zijn leiding minimaal wereldkampioen.

De wijze waarop (ex-)politici zich tot sportbestuurder laten kronen, heeft veel weg van de benoemingen in de vroegere Oost-Europese politburo’s. Ze worden getoverd uit de hoge politieke hoed, kennen geen tegenkandidaat en hups, daar zitten ze, bij voorkeur zonder enige feeling met de sport zelf. Nu al staat vast dat Ruud Vreeman, burgemeester van Zaanstad en ex-voorzitter van de PvdA, de nieuwe voorzitter wordt van NOC/NSF, het hoogste sportorgaan in Nederland. Erica Terpstra (VVD), die de benoemingen naar oud Oost-Europees model niet ziet zitten en zich buiten het olympisch politburo om kandidaat heeft gesteld, is kansloos. Ex-topsporter, en dat werkt tegen je in het moderne sportbestuur.

Ik voorspel nu reeds dat Vreeman, de man van de PvdA, straks met grote meerderheid op voordracht van het politburo en met steun van het politburo wordt gekozen tot nieuwe voorzitter van het politburo van NOC/NSF. Waarom is Els Borst eigenlijk nog geen voorzitter van de boksbond? Ik ben ervan overtuigd dat Borst nog nooit in de ring heeft gestaan, dus is ze bij uitstek de geschikte vrouw. Ad Melkert heeft nooit in een kano gezeten, dus had hij als voorzitter van de kanobond mooi het wereldkampioenschap kano naar Nederland kunnen halen. Maar hij moest zo nodig naar Washington. Heeft Rob van Gijzel eigenlijk gebasketbald? Zijn er dan geen uitzonderingen? Ja, Joop Atsma, kamerlid voor het CDA. Hij is niet alleen voorzitter van de KNWU maar ook nog een heel goede (ex-)renner. Eigenlijk dus totaal ongeschikt volgens de moderne mores van het politieke sportbestuur.