Rome - Moet dat nu echt, van die deprimerende boeken over de maffia waar het imago van Italië ernstig door wordt geschaad? Zeker als het een wereldhit is als Gomorra van schrijver/journalist Roberto Saviano. Zijn bloedstollende verhaal over de dagelijkse criminele gang van zaken in en rond Napels is niet bepaald onopgemerkt gebleven: wereldwijd zes miljoen boeken verkocht, vertaald in 43 landen, een verfilming die ook hoge ogen heeft gegooid en een status voor de schrijver die die van Salman Rushdie evenaart.
Dus het is volkomen terecht dat de premier van Italië bezwaar aantekent tegen deze negatieve publiciteit voor het land van de zon, de cipressen, de olijfbomen, de oudheid en de lome lunches met uitzicht op zee. Er valt toch heus wel wat leukers over Italië te vertellen, nietwaar?
De premier van Italië is toevallig ook uitgever van het boek Gomorra. Een van Silvio Berlusconi’s talloze succesvolle bedrijfstakken is namelijk Mondadori, de grootste uitgeverij van Italië. Aan het hoofd van Mondadori staat zijn dochter Marina, de eerste uit de eerste leg, maar dat is slechts een boekhoudkundige kwestie. De miljoenen die Gomorra heeft opgebracht kan de familie Berlusconi bijschrijven op de bankrekening van het familiebedrijf.
Het is dus zaken versus gevoel. Want gevoel, dat heeft Berlusconi ook. En het doet hem pijn dat zijn prachtige land op deze manier door het slijk wordt gehaald. Voor de zaken kwam de algemeen directeur van Mondadori, Ricky Cavallero, in het geweer. ‘Beste Roberto’, schreef hij in een openbare brief aan de krant La Repubblica: ‘Blijf vrij zoals je bent en houd je doel in het oog. Kijk naar de feiten. Blijf bij onze uitgeverij.’
Naar de feiten blijft Roberto Saviano, die sinds Gomorra uitkwam dag en nacht wordt bewaakt, zeker kijken. Afgelopen zaterdag debatteerde hij in Perugia met Nobelprijswinnaar Al Gore, die zijn verbazing uitte over de twee Italiës: dat van Berlusconi en dat van Saviano. ‘Het is ongelooflijk dat de premier van een regering waar de ene dag een staatssecretaris door het OM als directe vertegenwoordiger van de camorra wordt aangewezen, en de volgende dag een senator op de loonlijst van de 'ndrangheta blijkt te staan, in een boek van tweehonderd pagina’s het grote gevaar voor Italië ziet’, aldus Saviano. ‘Het is van het grootste belang dat er over de verschillende maffia’s wordt gesproken omdat het de enige manier is om ze te verslaan.’
Hij kan gerust zijn, Roberto Saviano. Berlusconi vergeeft het hem zeker, bij het zien van de maandelijkse bankafschriften.