Lang heb ik geaarzeld. Zou ik met de waarheid niet zowel zijn als mijn eigen faam naar de kloten helpen? Maar gisteren is er iets gebeurd dat mij nader inzien heeft gebracht. Ik kreeg een hooggewaardeerde collega uit het buitenland op bezoek. En sedertdien weet ik: mijn vader had natuurlijk gelijk.
Luister! Mijn ouwe heer was even intelligent als bereisd. Hij citeerde de klassieken graag in de originele taal en veegde ze in een adem de mantel uit. Ik zat daarom met een blocnote naast zijn sterfbed om vooral niets te missen van de paarlen die van zijn lippen zouden rollen. Tot mijn schrik beperkte het advies van de stervende zich tot: ‘Jongen, luister goed, leer dit van mij. Als je ergens te gast ben en gebruik van het toilet maakt, leg dan netjes wc-papier in de pot voor je je gaat ontlasten. Zo ben je er zeker van dat je geen sporen achterlaat, zoals de zindelijkheid vereist.’ Hij wierp mij een laatste, tevreden blik toe. Toen brak zijn krachtig hart.
Nu ik, dank zij die smeerpijp van een collega, de schaamte voorbij ben, zie ik pas de diepere betekenis van deze woorden. Wat zei mijn vader in feite? a) Wees beleefd; b) Zie vooruit; c) Wees vindingrijk; d) Besef dat als de meest elementaire handeling al een beroep op je hersenen doet, optimale waakzaamheid is geboden bij alles in het leven.