Bamako – Daar staat hij, in smetteloos wit gewaad, op tienduizenden affiches verspreid door het land: Mali’s president Ibrahim Boubacar Keïta. Hij wil herkozen worden, voor een tweede en laatste termijn van vijf jaar.
Zijn campagne leunt zwaar op het imago van ‘Keïta de verlosser’. De blik ten hemel geheven, ronkende slogans: ‘Verder bouwen aan de Vrede’, ‘Samen naar de Vooruitgang’. Ook het water van de Niger die de hoofdstad Bamako doormidden deelt, dient als decor: daar wiegt zijn portret, gedragen door twee bootjes, de blik naar het sneeuwwitte presidentiële paleis, gebouwd op wat hier ‘De Heuvel van de Macht’ heet, ver boven de drie miljoen Bamakois en hun dagelijkse gevecht om een euro of twee.
Dit soort campagnes is de specialiteit van Voodoo.com, een reclamebedrijf in Abidjan, de economische hoofdstad van Ivoorkust. Het hoofdkantoor is een loodgrijze bunker met bijbehorende security. Het interieur is prettig en professioneel, een vlot komen en gaan van jonge mensen met een smartphone aan hun oor en een laptop onder de arm. Prettig en professioneel is ook het afhouden van journalisten: de ontvangstdesk heeft wel koffie, maar pogingen om oprichter en directeur Fabrice Sawegnon te spreken eindigen in vriendelijk niemandsland. Imago is alles en dus controleert hij de informatie over hemzelf het liefst eigenhandig, via Instagram (waar hij ontspannen poseert met president Keïta), Facebook en Twitter.
Voodoo is bijna twee decennia oud, maar kwam pas echt op stoom in het tijdperk van de huidige Ivoriaanse president Alassane Ouattara, wiens herverkiezing het bedrijf begeleidde in 2015, met een al even gelikte campagne. Niet voor niets worden ze ‘de presidentmakers’ genoemd. Maar ze draaien ook hun hand niet om voor bedrijven als het Franse Orange (telecom), Castel (bier en frisdrank) of de nationale trots Air Côte d’Ivoire. Voodoo profileert zichzelf nadrukkelijk als Afrikaans reclamebedrijf: waarom zou je naar Europa of de VS gaan als je het om de hoek ook kunt krijgen? Of nauwkeuriger: kopen. Goedkoop zijn de diensten naar verluidt niet. De omzet is rond de vijftien miljoen euro. Directeur Sawegnon verzamelt geld en politieke contacten bij de vleet. Die zullen hem van pas komen als hij zijn volgende doel bereikt: hij dingt dit jaar mee naar het burgemeesterschap van Abidjans zakenwijk Le Plateau. En president Keïta? Die overleefde de eerste verkiezingsronde met gemak. Dankzij Voodoo.