Parijs - De Primaire populaire, het burgerinitiatief ontstaan na de teleurstelling over de nieuwe Klimaatwet waarin de 149 plannen van het Burgerberaad voor het Klimaat nauwelijks waren opgenomen, moest de democratie nieuw leven inblazen en ging vorig jaar veelbelovend van start. Vorige week was het initiatief van politicologe Mathilde Imer en klimaatactivist Cyril Dion om links te verenigen voorbij. Links Frankrijk zou op basis van een tienpuntenplan, gebaseerd op de overeenkomsten tussen politiek links en groen, de aanstaande presidentsverkiezingen kunnen winnen, luidde de gedachte. Maar Christiane Taubira, de presidentskandidate voor de Primaire populaire die op 30 januari met 467.000 stemmen van Franse burgers beduidend meer aanhang had dan welke andere linkse partij, stond alleen. De linkse politieke partijen waren niet bereid zich aan te sluiten bij de voormalige socialistische minister van Justitie, nu de ‘lijsttrekster van het volk’. Taubira kreeg dan ook niet de benodigde vijfhonderd handtekeningen van burgemeesters bij elkaar om aan de presidentsverkiezingen te kunnen deelnemen en moest haar campagne staken. Verdeeld links blijft daarmee ieder voor zich strijden om het presidentschap.
Hoe nu verder met de Primaire populaire? Op wie moeten de bijna een half miljoen overwegend jonge kiezers op 10 april stemmen om de ecologische transitie en sociaal rechtvaardige beleidsplannen te realiseren? Na intern overleg besloot het bestuur om politiek-strategische redenen Jean-Luc Mélenchon van het uiterst linkse La France insoumise te steunen. Met volgens de peilingen twaalf procent van de stemmen en daarmee de grootste partij op links zou Mélenchon ‘het beste politieke vehikel zijn om met onze ideeën de verkiezingen te winnen’.
Mathilde Imer, de bevlogen mede-oprichtster van de Primaire populaire, verliet hierop het collectief. Net als een dertigtal kopstukken uit de klimaatbeweging, onder wie Cyril Dion, die met het burgerinitiatief een tweede termijn van Emmanuel Macron of een president van extreem-rechtse signatuur wilde voorkomen. De strategische keuze voor Mélenchon was niet in overeenstemming met wat de Primaire populaire poogde te veranderen in de politieke spelregels en het zoeken naar betrokkenheid van de niet-gehoorde Franse burger bij een participatieve democratie. ‘We hadden onze aanhangers moeten raadplegen’, twitterde Imer over de kiezers die hun uitgebrachte stem niet zagen gehonoreerd. Na de online verkiezing van Christiane Taubira was de tweede kandidaat immers niet Jean-Luc Mélenchon die het Franse pro-kernenergieprogramma voorlopig nog steunt, maar écologiste en presidentskandidaat Yannick Jadot (Europe Écologie – Les Verts) die in de peilingen echter ver achter staat op Mélenchon.