Marseille – Op het moment dat premier Jean Castex ter inluiding van het nieuwe schooljaar, La Rentrée, een persconferentie hield en in de strijd tegen de stijging van het aantal coronabesmettingen de mondkapjesplicht in Parijs verordonneerde op school, kantoor, winkels en op straat, hield de recent gekozen groene burgemeester van Marseille Michèle Rubirola ook een persconferentie. Alleen al hetzelfde gekozen tijdstip was een daad van verzet. De burgemeester ging in het geweer tegen de eerder die week opgelegde oekaze vanuit Parijs, te weten de sluiting van de horeca in Marseille om elf uur ’s avonds. Dit betekent een beduidende omzetderving omdat men gewend is om tien uur nog te gaan eten. ‘De mensen angst aanjagen helpt niet’, zei de burgemeester, zelf arts, met een sneer naar de premier. ‘Waarom zou Marseille, dat minder coronagevallen kent, zwaardere maatregelen opgelegd krijgen dan Parijs?’

Terwijl premier Castex tijdens zijn persconferentie in Parijs meedeelde dat alleen de laagste inkomens worden voorzien van gratis mondkapjes, kondigde de burgemeester aan vijftigduizend wasbare mondkapjes te verstrekken aan álle middelbare scholieren, plus zeep en wc-papier. ‘Wat moet je anders als leerlingen met vuile mondkapjes op school komen of deze vergeten zijn?’ Kennelijk is de onvrede tegen Parijs zo groot dat ook haar politieke opponent van de rechtse Les Républicains haar burgemeester steunde tijdens de persconferentie. ‘We willen geen onderlinge partijstrijd.’ De jeugd heeft de toekomst, vervolgde ze en ze beloofde iedere leerling die zelf geen computer heeft een gratis laptop.

Het Franse volk mort. Anders dan in Nederland is er geen verzet tegen mondkapjes maar eisen de landelijke vakbonden gratis maskers voor iedereen. De burgemeester van Marseille liet het er niet bij zitten en kreeg het voor elkaar de horecasluiting in haar stad op te rekken tot half één ’s nachts. Tot vorige week het aantal coronagevallen in Marseille explosief steeg, vier keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. De burgemeester vreesde opnieuw een oekaze uit Parijs in de vorm van een lockdown, maar Parijs lijkt in te binden. Ze mocht tot haar verrassing, weliswaar in overleg met de departementale prefect, deze keer zelf de nodige maatregelen bedenken en zo blijft het strand in Marseille toch open. Intussen zat premier Jean Castex, na een middag in de auto bij de positief geteste Tour de France-directeur Prudhomme, in zijn Parijse ambtswoning zijn lockdown uit.