Londen – De waarschuwing stemde somber. Tijdens een bijeenkomst in een sjiek hotel om de hoek van het parlement waarschuwde de eurogezinde campagnegroep Best for Britain onlangs dat als alle Britten op hun voorkeurspartij stemmen Boris Johnsons Conservatieven 364 zetels behalen, terwijl Labour blijft steken op 189. De meerderheid voor de Conservatieven zou 44 bedragen, wat betekent dat het land de EU eind januari eindelijk verlaat.

Maar, zo klonk het optimistisch, er is een probaat middel om dat te voorkomen: tactisch stemmen. Een remain-stemmer zou moeten kijken welke rivaal van de Conservatieven bij de afgelopen verkiezingen de meeste stemmen heeft gehaald en vervolgens op die partij stemmen. In het ene district kan dat Labour zijn, in het andere de Liberalen of de Schotse nationalisten. Als een op de drie remainers zo handelt, haalt Johnson geen meerderheid.

Om tactisch stemmen makkelijker te maken is er een speciale website voor opgezet. Het zou echter nog klantvriendelijker zijn als de remain-partijen besluiten om samen te werken. Dan worden de verkiezingen vanzelf een tweede referendum. De Liberaal-Democraten, de Groenen en de nationalisten in zowel Wales als Schotland hebben al zo’n non-agressiepact gesloten. Probleem is dat Labour weigert mee te werken. De afkeer van de ‘LibDems’ is daar simpelweg te groot. In Hastings is zelfs een nieuwe ‘Battle’ uitgebroken. De Liberaal-Democraten hebben in deze kustplaats woede bij Labour opgewekt vanwege de mededeling, op basis van een steekproef, dat zij als de enige echte remain-partij worden gezien. De Conservatieven, die er een meerderheid van slechts 339 stemmen verdedigen, vinden dat gevecht prachtig.

In Canterbury besloot de kandidaat van de Liberaal-Democraten zich terug te trekken om Labour de kans te geven haar krappe meerderheid te verdedigen. Deze geste zorgde voor ergernis bij partijleider Jo Swinson. Ze besloot meteen een nieuwe kandidaat af te vaardigen. Canterbury’s Brexit Partij-kandidaat Owen Prew zag het gebrek aan samenwerking binnen het remain-kamp en besloot zich terug te trekken om de Conservatieven te helpen. Ook elders hebben afgevaardigden van deze partij zich vrijwillig teruggetrokken, dit tot irritatie van Nigel Farage. De oer-brexiteer zelf was de Conservatieven reeds tegemoetgekomen door hen vrij baan te geven in de kiesdistricten die ze reeds bezitten.

Johnsons goeroe Dominic Cummings kijkt tevreden toe. ‘Verdeel en heers’ is vanaf het begin zijn strategie geweest.