Mexico-Stad - Natuurlijk is het een patserige ring: achttien karaats goud, bezet met 32 diamanten en bekroond met een enorme 12,5 karaats steen. Sommige aanwezigen op de veiling zeiden dat ze niet op de ring hadden geboden omdat die ‘een bijzondere wansmaak’ vertegenwoordigt. Maar de veilingmeester wist dat de meesten simpelweg hun hand niet opstaken uit angst voor de wraak van the lord of the ring. Het kleinood was het pronkstuk van de veiling in een sjiek hotel in Mexico-Stad. Aangeboden werden goederen die het Mexicaanse Openbaar Ministerie in beslag heeft genomen bij vooraanstaande leden van de drugskartels. De ring had toebehoord aan ‘een vooraanstaande narco’.
Voor de derde keer in een jaar tijd ging de ring ter veiling, met een opening van 1,1 miljoen pesos oftewel zeshonderdduizend euro. Maar ook deze keer waagde niemand zich eraan en moest het item worden teruggetrokken. ‘Misschien durven de mensen niet te bieden voor zo'n duur object op een openbare veiling’, zei de directeur van de Mexicaanse belastingdienst die de veiling organiseerde. ‘We gaan hem nu proberen te verkopen via internet.’
De goederen die de belastingdienst aanbiedt, zijn in beslag genomen ‘omdat aangenomen mag worden dat ze zijn aangeschaft met illegaal verkregen geldmiddelen’. Met de systematische confiscaties wil de Mexicaanse overheid de drugsmaffia financieel treffen en tegelijk fondsen binnenhalen voor de strijd tegen die maffia.
Officieel gaat de opbrengst van de veilingen voor een derde naar het OM voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad, een derde naar afkickklinieken, en een derde naar de federale justitie voor versterking van het rechtssysteem.
Het OM zegt dat in iets meer dan vier jaar tijd bij figuren van de georganiseerde misdaad naast 300 miljoen euro in contanten en op bankrekeningen in beslag zijn genomen: 11 vliegtuigen en helikopters, 13 schepen, 2362 auto’s, 569 huizen en 60 haciendas, 1351 dieren (de narco’s zijn gek op wilde beesten), 8717 juwelen en 71 kunstwerken.
Volgens de directeur van de belastingdienst is het niet uitgesloten dat de narco’s hun eigen spullen terugkopen. ‘Bij wet kunnen we niemand verbieden mee te doen aan de veiling. De enige vereisten zijn een geldige legitimatie en het betalen van een garantiesom wanneer ze iets kopen.’
Op de veilingen wordt niet bekendgemaakt van wie de spullen waren, noch wie ze koopt. Fotografen mogen alleen van achter in de zaal een paar foto’s maken, om herkenning van de aanwezigen te voorkomen. De eigenaar van de narco-ring meldde zich niet en zette evenmin een stroman aan het werk. En van de andere potentiële kopers had niemand het lef een bod op de ring te doen.