Peking - Zoals gebruikelijk was ook dit jaar China’s Nationaal Volkscongres weer zo droog als een tandartsenjaarvergadering in Almelo en alleen de koninklijke entree van de immer flamboyante Bo Xilai bracht even de koortsachtige opwinding waaruit politieke sensaties worden gebouwd. Elegant, intelligent en legendarisch daadkrachtig; de verzamelde partijtijgers in de Grote Hal van het Volk waren totaal in de ban. Een spreker die op dat moment de drieduizend afgevaardigden toesprak had moeite boven het kabaal uit te komen.
De partijleider van de metropool Chongqing doet zijn langverwachte gooi naar nationale macht en hij weet alle ogen op zich gericht. ‘Absoluut een interessante man’, zegt een Europese ambassadeur die hem onlangs ontmoette. ‘Ad rem, charmant en relatief open. Een prettige uitzondering in de starre Chinese machtsstructuur.’
Bo Xilai is een zogenaamde rode prins, zoon van communistisch aartsvader Bo Yibo. Dat geeft tegenwoordig niet direct meer een onoverwinnelijke voorsprong in de race naar lidmaatschap van het negen man sterke politbureau, maar dat Bo in zijn lange carrière wel degelijk op eigen kracht resultaten bereikte, wordt algemeen erkend. Hij was een succesvol burgemeester van de stad Dalian, provinciaal gouverneur en minister van Handel. Als partijvoorzitter van de zuidelijke stad Chongqing overzag hij vorig jaar een ongeëvenaarde antimisdaadcampagne waarbij niet minder dan 3300 gangsters en aanhangers van de straat werden gehaald. Dat maakt hem onder de geplaagde bevolking uiteraard razend populair.
Een ademloos lofdicht voor de ‘held in vredestijd’ wordt druk bekeken op de Chinese versies van YouTube: ‘Als een tweetal zwaarden schijnen je ogen koud licht. In het gezicht van het kwaad sta je vast. Corruptie en duisternis zijn doorbroken. Schurken sidderen bij het vernemen van je naam.’ Voor de partijkrant Renmin Ribao is hij ‘Man van het Jaar’.
Het moet allemaal echt gaan gebeuren op het congres van 2012. Dan bereiken volgens China’s ongeschreven politieke regels president Hu Jintao, premier Wen Jiabao alsmede het merendeel van het huidige politbureau de verplichte pensioneringsleeftijd en zouden ze moeten aftreden. De posities van president of premier zijn al jaren geleden vergeven, de overige zeven posten liggen uitnodigend open.