
Het vonnis betekent het mogelijke einde van het verdienmodel van flitskredietaanbieders LoanRider en Ferratum. Een maand geleden kondigde De Groene Amsterdammer de rechtszaak in een onderzoek aan.
Leners van LoanRider en Ferratum betalen bij het afsluiten van een lening een derde partij om garant te staan. In het geval van Bram ging het om een garantstelling van 87,50 euro op een lening van 350 euro met een looptijd van een maand. Omgerekend naar een jaar moest Bram inclusief reguliere rente 314 procent rente over zijn lening betalen. De rechter heeft nu bepaald dat ook de garantstelling onder het in Nederland geldende maximumtarief van 14 procent valt. Bram hoeft alleen de hoofdsom van 350 euro terug te betalen.
LoanRider bepleitte in de rechtszaal dat de garantstelling buiten de totale kosten van de lening valt, omdat de lener niet verplicht is een dure commerciële garantstelling te nemen. Iemand uit eigen omgeving kan ook garant staan, volgens de kredietverstrekker. De rechter was het daar niet mee eens. De persoonlijke garantstelling bestaat slechts ‘voor de vorm’, schrijft hij in het vonnis: ‘Als een consument in zijn persoonlijke omgeving iemand heeft die voor een bepaald bedrag garant wil staan, kan hij dat bedrag net zo goed van die persoon lenen.’
‘Flitskrediet als geheel is niet verbannen’, zegt Gerhard Borgert, die Bram in de rechtbank juridisch bijstond. ‘Maar andere Nederlanders kunnen zich op deze zaak beroepen.’ Borgert hoopt dat genoeg leners dit doen, zodat flitskrediet vanzelf niet meer rendabel zal zijn.
Joel Mitt, eigenaar van LoanRider, was dit weekend niet bereikbaar voor vragen. Net als gedurende het onderzoek van De Groene Amsterdammer naar de flitskredietsector.