Tijdens een van de zeldzame interviews die Rajoy geeft, kreeg hij laatst de vraag voorgelegd of de spiralen met vlijmscherpe scheermesjes op het grenshek van Melilla naar zijn idee verwondingen kunnen veroorzaken bij illegale immigranten die de Spaanse enclave Melilla bij Marokko proberen binnen te komen. De regering had onlangs opdracht gegeven om die rollen scheermesprikkeldraad daar aan te brengen. Rajoy antwoordde dat hij niet wist of deze mesjes ‘effecten kunnen veroorzaken bij personen’.

Dat was een verrassend antwoord. ‘Maar meneer de premier, het zijn mesjes’, zei de interviewer. ‘Natuurlijk kunnen zij mensen verwonden.’

We moeten de zaak eerst eens bestuderen, was de conclusie van Rajoy. Hij zou de minister van Binnenlandse Zaken een rapport laten opstellen over de scheermeskwestie.

Eigenlijk was dat niet nodig, want de Spaanse overheid had al ervaring met deze vorm van grensafscherming. Na de gebeurtenissen van 2005, toen Afrikaanse immigranten massaal de grenzen bestormden van Melilla en Ceuta (de andere Spaanse enclave op de Mediterrane noordkust van Marokko), liet de toenmalige premier Zapatero hetzelfde type scheermesrollen aanbrengen op de grenshekken. Twee jaar later, na hevige protesten van mensenrechtenorganisaties uit binnen- en buitenland, liet Rajoys voorganger de scheermesspiralen verwijderen. Ze bleken vreselijke verwondingen toe te brengen.

Sinds eind oktober is Binnenlandse Zaken bezig om de omstreden rollen opnieuw te plaatsen, nadat het aantal pogingen om Melilla binnen te dringen weer was toegenomen. Aan de Marokkaanse kant van de grens bivakkeren honderden Afrikaanse vluchtelingen in de bossen van de berg Gurugú. Hun motivatie om het zes meter hoge grenshek over te klimmen is sterk. Meestal hebben zij jarenlange ontberingen en mishandeling door plaatselijke politiekorpsen achter de rug. Als zij na een mislukte poging om over het hek te klimmen worden opgepakt, zet de Marokkaanse gendarmerie hen bij Oujda in de halfwoestijn over de grens met Algerije. Hun wanhoop is groot genoeg om de strijd met de scheermessen van Rajoy aan te gaan.