En jullie kunnen me natuurlijk ook schrijven.
Ik hoop dat jullie me veel tekeningen, versjes en brieven zullen sturen.
Jullie vragen zal ik, wanneer ik in Nederland ben, ook hier beantwoorden.
Alleen jullie verlanglijstjes horen niet hier, maar in jullie schoen.
Ik verwacht veel leuke dingen van jullie.
Groetjes, Sinterklaas.‘ Aldus het welkomstwoord op http: //www.owg.nl/feestdagen/ sinterklaas.
Sinterklaas op het Internet? Het klinkt als een reclameactie voor soft- en hardware. Schaf een nieuwe computer aan en uw kleintjes kunnen op 5 december rechtstreeks via een babbelbox 'chatten’ met de Sint.
Ook als u de benodigde apparatuur al in huis heeft, blijft het een vreemde combinatie. Bij de Goedheiligman denk je immers aan ouderwets handwerk. Aan een haardvuur, zelfgebakken peperkoek en brieven die niet op de computer getypt zijn maar geschreven met een ganzeveer. Sint is van ver vóór de computer, uit de tijd dat het paard en de stoomboot nog geaccepteerde vervoermiddelen waren. Een Sinterklaas met een e-mailadres lijkt een ernstige aantasting van het aloude communicatiesysteem per schoen en schoorsteen. Een systeem dat prima leek te functioneren. Maar goed dat cadeautjes nog niet over het Internet verstuurd kunnen worden, anders hadden de kinderen helemaal geen reden meer om hun schoen te zetten, en de Sint geen reden meer om ‘s nachts over de daken te rijden.
Toch heeft het ook wel wat: de site van Sint ('stoompage’ heet de meest uitgebreide Sinterklaas-site die te vinden is op www.sint.nl). Een homepage is immers net zo'n geheimzinnige locatie als de verblijfplaats van de Sint. En het wereldwijde Internet komt tegemoet aan een belangrijke kwaliteit van de Sint: zijn alomtegenwoordigheid in Nederland gedurende een paar weken in november en december. Overal vandaan, en via vele Internet-sites en e-mailadressen kan de Sint met de Nederlandse kindertjes communiceren, zonder dat de wijsneuzen onder hen zich afvragen of ze wel te maken hebben met de Echte Sint. Zolang cameraverbindingen op het Net nog zo schaars zijn - en van zo'n slechte beeldkwaliteit - kan iedereen zich uitgeven voor de Sint zonder dat daar een peperduur gehuurd kostuum aan te pas moet komen. Er is al veel geschreven over de mogelijkheid die Internet biedt om te communiceren via een zelfgekozen identiteit. Daar kan iedere would be-Sinterklaas die zijn of haar uiterlijk niet meeheeft (te klein, te dik, niet genoeg man, niet wit genoeg) van profiteren.
Wij hadden vroeger wel eens een Sint op bezoek met een masker op. Ik weet niet of je daar nu nog wel mee aan kan komen. De kinderen van tegenwoordig hebben Sinterklaas van veel te dicht bij gezien. Dat is de schuld van de televisie, en van de video. Mijn neef van zes was bijvoorbeeld erg ontevreden over de Sinterklaas die ik hem onlangs op de video voortoverde. Het was het AT5-verslag van de aankomst van Sint in Amsterdam. Mijn zoon van drie bekijkt de band dagelijks een keer of vier, omdat daar de Sint op staat die hij in de optocht heeft gezien.
Maar de Sint van AT5 is een andere dan de Sint van Nederland 1, zoveel werd pijnlijk duidelijk toen neef Joris onze videoband bekeek. Dat deze Sint een andere staf had, daar konden we ons nog wel uitlullen, maar de eigenschappen van de betreffende acteurs waren minder snel weg te praten. ‘Hij heeft een andere stem’, zei Joris telkens. ‘En een andere neus.’ Er zijn te veel close-ups van Sint te zien op te veel verschillende tv-kanalen. Daar heeft de Sint op Internet nou geen last van.