De selectie voor het Europees Kampioenschap is bekend. In februari reeds kreeg Frank de Boer, toen inmiddels al een wedstrijd ex-aanvoerder van het Nederlands elftal, de garantie dat hij sowieso zou worden geselecteerd. Iedereen gunt Frank het mooiste afscheid als international. Maar selectie voor een EK verdien je op basis van vorm en inhoud. Dacht ik. Je verdient haar in 2004 blijkbaar ook op basis van faam, naam en verleden. Als Nederland in de poule heeft gewonnen van Duitsland en Tsjechië en zich al heeft geplaatst voor de tweede ronde, kan Frank de Boer tegen het zwakke Letland alsnog een keer de aanvoerdersband dragen in wat dan zijn afscheidswedstrijd zal worden. Dan mogen Heitinga, Stam en Cocu rust nemen, maar daarmee ontneem je wel de vierde kandidaat voor het centrum van de verdediging, Bouma, de kans ervaring op te doen tijdens een groot toernooi.

Het is de recordinternational allemaal gegund, maar het heeft niets meer met topsport te maken. En als je als coach Frank graag mee wilt nemen, had hem dan als assistent-trainer meegenomen. Na het EK wacht in september al weer de kwalificatie voor het wereldkampioenschap. Dan heb je tegen Tsjechië misschien Nigel de Jong, Mario Melchiot of Andre Ooijer nodig, verdedigers die alledrie werden gepasseerd voor Portugal.

En dan de tweede of derde keeper. Maarten Stekelenburg mocht in 2004 alleen officieel opdraven toen het spel al was gespeeld, toen Ajax al kampioen was. Belachelijk om te veronderstellen dat de reservedoelman van Ajax geselecteerd had kunnen worden als derde keeper. Maar ook de keus van de tweede doelman is er een op basis van faam, naam en sympathie. Ronald Waterreus heeft geen geweldig seizoen achter de rug, met als dieptepunt zijn falen in de beide wedstrijden tegen Newcastle United in de kwartfinale van de Uefa Cup. Mede dankzij hem won PSV niet één prijs, maar ja, hij is een leuke gozer.

Sander Westerveld, die dit jaar Champions League heeft gespeeld, in de Spaanse Primera Division speelt en is hersteld van zijn handblessure, was/is de aangewezen tweede doelman. En dan had je voor je derde keeper kunnen kiezen uit Van Duijn hoven van VFL Bochum, die als een van de beste keepers van de Bundesliga wordt gezien, maar nooit wordt gescout omdat spelers in de Bundesliga door onze bondscoaches per definitie niet worden gezien. En ook de keepers Maikel Aerts van RBC en Dennis Gentenaar van NEC hadden gezien hun leeftijd een oogje van de bondscoaches verdiend. Volgende keer op deze plek het beste elftal.