De snelheid van het licht

Maurice ‘digibeet’ de Hond probeert het nog maar eens. Dit keer was Paars II de geadresseerde, maar in principe is zijn blijde boodschap over de Digitale Revolutie voor de gehele mensheid bedoeld. Hij schreef op de Forumpagina van de Volkskrant van afgelopen maandag: ‘In de virtuele wereld gelden andere regels dan in de fysieke wereld.’ Immers, door het vervallen van ‘fysieke barrièrres’ kunnen ‘aanbieders en afnemers zich met de snelheid van het licht over de aarde verplaatsen’.

Met de snelheid van het licht?
Tja, glasvezel vervoert lichtpulsen, maar of ook de digitale informatie, laat staan de ‘aanbieders en afnemers’ zelf de snelheid van het licht bereiken…
In zijn boek Dankzij de snelheid van het licht hanteerde hij ook al zo'n vrije interpretatie van de wetten der fysica toen hij schreef: 'Via de telefoon reizen stem en oren al meer dan honderd jaar met de snelheid van het geluid over de aarde.’ Oren die reizen? En gelukkig gaan telefoongesprekken echt sneller dan geluid, want een telefoontje met iemand die zich drie kilometer verderop bevindt, zou anders al niet meer te doen zijn.
Maar De Hond rekent stug door met zijn zelfgefabriceerde virtuele fysica. De optelsom van ogen en oren die reizen met de snelheid van het licht over een glasvezelnet zou per saldo de autofiles korter maken, meent hij.
Maurice, ga toch fietsen.