Dat C. vroeg of laat een doorn in het oog van de censuurcommissie zou zijn, daar kon je vergif op innemen. De beruchte Turkse censuurcommissie klopte een tijd geleden dan ook op de deur van de producent van de serie en maakte haar bezwaar bekend: niet het roken, het zuipen of het vloeken was een probleem, maar het samenwonen van de commissaris. ‘Wordt het geen tijd dat Behzat C. gaat trouwen, past het niet veel beter bij het Turkse volk dat een man de vrouw niet al te lang aan het lijntje houdt?’ was het verzoek van de censuurmannen.

Onder leiding van premier Tayyip Erdogan heeft de Turkse regering de mouwen opgestroopt voor een conservatievere samenleving. Op scholen worden vanaf volgend jaar verplichte godsdienstlessen gegeven, er komen veel meer imamopleidingen, de premier heeft persoonlijk de oorlog verklaard aan de abortussen en de hoogste rechtbank heeft kort geleden het vonnis uitgesproken dat in het bezit hebben van pornofilms strafbaar is. ‘De nieuwe generaties moeten religieuzer worden’, had Erdogan tijdens een toespraak gezegd. Het samenwonen van Behzat C. gaat derhalve in tegen de wens van de islamistische leiders in wier ogen de mannen en vrouwen zo snel mogelijk moeten trouwen om kinderen te maken.

De jonge commissaris zelf is een rebelse man, maar de makers van de serie bleken ­makkelijk te overtuigen. Na de waarschuwing van de censuurcommissie gingen ze snel ­overstag. En we zagen een dronken Behzat C. midden in de nacht aanbellen. Terwijl hij amper op zijn benen kon staan, lalde hij tegen de liefde van zijn leven: ‘Ik weet dat ik onuitstaanbaar ben, ja ik ben irritant en mijn werk gaat altijd voor. Wat ik je wil vragen, waarom trouw je niet met mij…’ De vriendin bevond zich uiteraard in de zevende hemel en zei in lichtsnelheid ja. Die twee gaan binnenkort trouwen. De trouwe ­kijkers rouwen om de makkelijke dood van een van de laatste rebellen van het land.