Barcelona – De corona-epidemie in Spanje is het gevolg van de feministische manifestatie in Madrid op 8 maart. En omdat de linkse coalitieregering deze niet heeft verboden, is zij mede schuldig aan de dood van 27.000 Spanjaarden. Dat was boze opzet. Want de regering-Sánchez wist in januari al precies wat de omvang zou zijn van de crisis die ons te wachten stond.

De zoveelste complottheorie waar het internet mee vergiftigd wordt, zou je zeggen. Heel even nadenken volstaat om de onzinnigheid ervan in te zien. Op 8 maart was er niet alleen een feministische manifestatie. Er werden ook honderden drukbezochte voetbal- en basketbalwedstrijden gespeeld en er was een massale bijeenkomst van de extreem-rechtse partij Vox, om maar wat te noemen. En welk belang heeft de Spaanse regering er eigenlijk bij om willens en wetens enkele tienduizenden burgers de dood in te jagen?

Toch is rechter Carmen Rodríguez-Medel in Madrid bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. Ze doet dat op grond van een aanklacht van een particulier, gericht tegen premier Pedro Sánchez en zijn gedelegeerden die beslissen over toestemming voor demonstraties.

De Guardia Civil moest de zaak onderzoeken. Eind mei ontving Medel het politierapport. Het stond bol van de fouten en verdraaide uitspraken. Geen toevallige foutjes; ze wezen allemaal op schuld van de regering-Sánchez. Zo werd de datum waarop de Wereldgezondheidsorganisatie corona tot een pandemie verklaarde (11 maart) met een dikke maand vervroegd. Volgens de Guardia Civil was dat op 30 januari gebeurd, zodat het leek of de regering deze waarschuwing genegeerd had. De woorden van een getuige waren compleet op de kop gezet, toonde online-krant El Diario aan.

De conservatieve rechter Carmen Medel, kleindochter, dochter en zus van agenten van de Guardia Civil, sprak evenwel van een ‘magnifiek’ politierapport. Ze riep meteen de regeringsgedelegeerde in de regio Madrid op voor verhoor – Pedro Sánchez niet, want daartoe is Medel als regionale rechter niet bevoegd.

Rechters die zich baseren op valse rapporten van de Guardia Civil, dat klonk burgers buiten de hoofdstad bekend in de oren. In Baskenland en Catalonië heeft de onafhankelijkheidsbeweging lange ervaring met vonnissen op basis van vage en valse politierapporten. Maar nu is het de linkse regering in Madrid die onder vuur ligt van de deep state. En voor het eerst geeft een premier toe dat in Spanje een ‘patriottische politie’ actief is die zich bezighoudt met de vervolging van politieke tegenstanders. Het haalde opmerkelijk weinig voorpagina’s.