Barcelona – Na decennia van straffeloosheid verdwijnt binnenkort de eerste persoon achter de tralies die veroordeeld is in verband met het schandaal van de gestolen baby’s in Spanje. Fijn voor het rechtsgevoel, zou je zeggen. Alleen jammer dat die allereerste veroordeling nu juist een slachtoffer treft van het criminele netwerk dat duizenden pasgeboren baby’s aan hun moeder ontrukte om ze voor grof geld te verkopen aan onvruchtbare stellen.

De wereld op z’n kop, zeggen sommigen. Welnee, het bewijst dat de Spaanse rechtsstaat naar behoren functioneert, zeggen anderen. Hoe dan ook, Ascensión López (53) moet de bajes in. Ze had het in haar hoofd gehaald om op tv te zeggen wat ze van haar adoptiemoeder gehoord had: een familielid, een non die in een kraamkliniek werkte, had de papieren geregeld voor haar adoptie. Vervalste papieren, want het ging om een illegale adoptie. Dat schoot bij de non in het verkeerde keelgat. Ze klaagde Ascensión aan wegens smaad en belediging. De non kreeg van de rechter gelijk. Ascensión werd veroordeeld tot drieduizend euro boete en moet de gekwetste non veertigduizend euro schadevergoeding betalen. Ze is arbeidsongeschikt en heeft dat geld niet. Dus moet ze vijf maanden de cel in.

Ze is verontwaardigd: ‘Ik zocht alleen maar de waarheid. Maar nu weten alle slachtoffers die hun mond hebben opengedaan hoe de justitie ons kan behandelen’, zei Ascensión tegen een Spaanse krant. In 2012 deed ze aangifte bij de politie. In de loop van de jaren had ze diverse documenten verzameld die aantoonden dat haar adoptie niet in de haak was. In de papieren kreeg ze drie verschillende namen. En toen ze haar geboorteakte nodig had voor een persoonsbewijs bleek deze onvindbaar.

Zoals veel andere ‘gestolen baby’s’ hoorde ook Ascensión al op jonge leeftijd de eerste opmerkingen die erop wezen dat haar ouders niet haar ouders waren. En zoals in veel andere gevallen werd ook de zaak van Ascensión geseponeerd. Negentig procent van de tweeduizend aanklachten die tot nu toe zijn ingediend wordt niet in behandeling genomen. Volgens verenigingen van slachtoffers zijn er te veel machtige mensen betrokken bij de netwerken die baby’s roofden, vaak van alleenstaande jonge moeders uit opvanghuizen die zich niet konden verweren.

Haar laatste hoop had Ascensión gevestigd op een gratieverzoek. Dat werd ondersteund door negentigduizend handtekeningen. Maar de regering-Rajoy weigerde er gehoor aan te geven. ‘Ze willen ons voor altijd het zwijgen opleggen’, zegt Ascensión.