Dat hij niet van werken houdt, was bij insiders al bekend. Maar nu lijkt hij dat beeld in het openbaar te willen koesteren. ‘De enige krant die ik lees is Marca’, zei hij een tijdje geleden in een interview. Marca is een sportkrant. Met veel plaatjes en met weinig maar wel grote letters. Het lijfblad van de Real Madrid-fans. Ook al zoiets oer-Spaans: geen normale krant lezen en supporter zijn van Real Madrid.

Dat laatste blijkt soms nog een behoorlijk tijdrovende hobby te zijn. Enkele weken geleden gaven alle politieke leiders in Spanje een persconferentie. Voor de derde keer in vier maanden waren ze op bezoek geweest bij koning Felipe VI. De reden van dat bezoek had een zeker politiek belang, want na de verkiezingen van december lukte het maar niet om een regeringscoalitie te smeden. Voor het eerst in de recente geschiedenis zouden de verkiezingen in Spanje herhaald moeten worden als gevolg van de patstelling. Journalisten, en naar we mogen aannemen een aanzienlijk aantal Spaanse burgers, waren dus erg benieuwd naar de bevindingen van de kandidaten tijdens de laatste informatieronde.

Maar van alle leiders hield Rajoy het verreweg het kortst. Kijkend op zijn horloge liet hij geen twijfel bestaan over de reden van zijn haast. ‘Kom op, om kwart voor begint het voetbal.’ Real Madrid speelde die avond in de Champions League tegen Manchester City. Een kwestie van prioriteiten.

Onlangs vroeg een radiojournalist aan Rajoy naar tv-debatten in de aanloop naar de nieuwe verkiezingen van 26 juni. ‘Ik hou niet van debatten’, antwoordde Rajoy. De reden? ‘Debatten moet je voorbereiden, dat vereist inspanning.’

In veel landen zou zo’n openbare verklaring van luiheid op een flinke publieke afstraffing kunnen rekenen. In Spanje niet. Natuurlijk wekten de woorden van de conservatieve leider hier en daar ergernis. Maar voor het grote publiek komt Rajoy ermee weg, net zoals de ontelbare corruptieschandalen in zijn partij hem ook nooit lijken te raken. Rajoy is niet verantwoordelijk, hem treft geen blaam. En in de peilingen is zijn partij, ondanks alles nog steeds de grootste, al weer over het dieptepunt heen. Het tweede kabinet-Rajoy is in aantocht.