Barcelona – De Belgen kunnen hun borst natmaken. Met hun opstelling in de Catalaanse kwestie hebben ze zich de woede op de hals gehaald van de Spanjaarden. En dus wemelt het op de sociale media van de oproepen om geen Belgisch bier meer te drinken, geen Belgische bonbons meer te eten en geen films meer te kijken waarin Jean-Claude Van Damme optreedt. Zelfs Kuifje mag niet meer.

‘Deze zwijnen moeten een of ander historisch wrokgevoel tegen ons hebben’, staat bijvoorbeeld op de site ForoCoches. ‘Ik heb mijn hele verzameling Kuifje’s en video’s met Van Damme al in de fik gestoken’, meldt een ander.

Wat hebben de Belgen fout gedaan? Veel, en vooral sinds de Catalaanse premier Carles Puigdemont naar Brussel is uitgeweken. Puigdemont, door de regering in Madrid afgezet op grond van een dubieuze interpretatie van grondwetsartikel 155, wordt vervolgd voor twee misdrijven die hij volgens een manifest van ruim honderd Spaanse strafrechtspecialisten niet heeft begaan.

Spanje vroeg om zijn uitlevering. Maar toen de Spaanse rechter vorige week in de gaten kreeg dat de Belgische justitie niet van plan leek om zonder meer akkoord te gaan met uitlevering, trok hij het uitleveringsverzoek in. Voor veel Spanjaarden was België de kwaaie pier. Hoe haalden die Belgen het in hun hoofd om te twijfelen aan de Spaanse rechtsstaat?

Eerder hadden de Spanjaarden zich al opgewonden over de Belgische minister voor Migratie Theo Francken (n-va). Die had gezegd dat Catalaanse politici politiek asiel konden aanvragen in België. In de conservatieve Spaanse media wordt Francken sindsdien neergezet als ‘nazi-vriend’. Zijn partijgenoot Jan Jambon van Binnenlandse Zaken werd uitgemaakt voor ‘neofascist’ door de Spaanse europarlementariër Pilar Ayuso González, die even was vergeten dat haar eigen Partido Popular (PP) is opgericht door fascisten uit het Franco-regime.

Jambon had de woorden van Ayuso te danken aan een foto van een Brusselse politiewagen. Daarop is een Catalaanse onafhankelijkheidsvlag te zien op de zijruit. De foto was genomen tijdens de demonstratie van vorige week in Brussel waarbij 45.000 Catalanen een beroep deden op Europa om de democratie in Catalonië te verdedigen. Via Twitter bedankte de Brusselse politie de betogers voor hun onberispelijke gedrag. Voor de Spaanse nationale trots was dat onverteerbaar.

‘De gefrustreerde PP zegt dit alleen maar omdat onze politie de vreedzame Catalaanse demonstranten niet in elkaar sloeg’, reageerde de n-va fijntjes.

De haatcampagne in de Spaanse media tegen België zal nog wel even aanhouden.