De stad viert Willem Elsschot als schrijver, zakenman, bohemien en Antwerpenaar op verschillende locaties en met een brede waaier aan activiteiten voor jong en oud. Tijdens het weekend van 29 mei wordt het startschot gegeven met het openingsfestival Tussen Droom en Daad in het nieuwe justitiepaleis. Diezelfde dag opent in het Letterenhuis Dicht bij Elsschot, een grote overzichtstentoonstelling over de schrijver.

Willem Elsschot (1882-1960), pseudoniem van Alfons de Ridder, behoort als schrijver tot ons collectieve geheugen en is één van de belangrijkste auteurs uit het Nederlandse taalgebied. Hij is geboren en getogen in Antwerpen, stichtte er zijn gezin, zijn zaak en schreef er zijn bekendste boeken: Lijmen (1924), Kaas (1933), Het been (1938) en Het Dwaallicht (1946). Willem Elsschot was op-en-top Antwerpenaar, wat duidelijk merkbaar is in zijn verhalen en boeken: de stad speelt hierin een bijzondere rol.

Dit jaar is de schrijver vijftig jaar overleden en vindt de finale plaats van een vierjarige feestcyclus rond Elsschot. Het veelzijdige, literaire en culturele stadsfestival De Stad van Elsschot herdenkt Willem Elsschot als Antwerpse schrijver van verhalen die iedereen aanspreken en toont de man als schrijver, zakenman, dwalende en gevierde persoon.

Het startschot wordt gegeven met het feestelijk openingsfestival Tussen Droom en Daad op 29 en 30 mei in het nieuwe justitiepaleis. Vanaf dat moment is er niet meer naast te kijken: de hele stad is in de ban van Elsschot.

Elsschotfestival Tussen Droom en Daad
Nieuwe justitiepaleis - 29 en 30 mei 2010

Tussen Droom en Daad, het feestprogramma van Behoud de Begeerte in opdracht van Antwerpen Boekenstad, luidt het eerbetoon aan de meester warm in. Dit tweedaagse openingsfestival is genoemd naar Elsschots bekendste citaat “Tussen droom en daad staan wetten in den weg en praktische bezwaren, en ook weemoedigheid die niemand kan verklaren”. Er wordt geklonken op een leven na de dood. Want tussen droom en daad is één ding zeker: vijftig jaar na zijn overlijden is de stem van Willem Elsschot nog lang niet uitgestorven.

Zaterdagavond brengen collega’s uit de kunst- en cultuurwereld zoals Tom Lanoye , Annelies Verbeke en Kees van Kooten een ode en een liefdesverklaring aan de schrijver. In het nieuwe Antwerpse justitiepaleis voegen zij de droom bij de daad en brengen speciaal voor de gelegenheid geschreven teksten, gebaseerd op dit bekende citaat.

Ze krijgen daarna het gezelschap van popmuzikanten Luc De Vos, The Bony King of Nowhere (Bram Vanparys), Daily Bread, Mintzkov, Dez Mona, la Femme belge en De Anale Fase. Zij verzorgen met popsongs, gebaseerd op gedichten van Elsschot, de openingsdans tijdens het Bal littéraire in Petrol Club. Deze Poetracks zijn een productie van het Nederlandse literaire productiehuis Wintertuin.

Acteur en televisiekok Gène Bervoets nodigt Antwerpse topchefs uit voor een hedendaagse interpretatie van het menu dat Willem Elsschot kreeg voorgeschoteld ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag. Naast Gène Bervoets serveren Warre Borgmans en Joke Devynck smaakmakende fragmenten uit het werk van de bakkerszoon met een snorretje.

Dat het duo Alfons De Ridder en Willem Elsschot meerdere gezichten heeft, komt zondagnamiddag aan het licht in zes gehoorzalen van het Vlinderpaleis. Acteurs Joke Devynck, Ides Meire, kleinkinderen Ida Dequeecker, Willem Dolphyn en Jan Maniewski , muzikanten van Arsis 4, schrijvers Yasmine Allas, Chokri Ben Chikha, Y.M. Dangre, Charles Ducal, Rachida Lamrabet, Koen Peeters, Christophe Vekeman en vele anderen laten het publiek kennismaken met Elsschot als familie- en zakenman, als geëngageerde en politiek bewuste burger, maar ook met zijn poëzie en de humor in zijn œuvre.

Expo Dicht bij Elsschot
Letterenhuis - van 30 mei tot 31 december 2010

De expo Dicht bij Elsschot werpt een nieuw licht op het leven en werk van de schrijver dankzij het volledige Elsschot-archief dat de stad Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap in 2009 verwierven. De hele verzameling, die brieven, foto’s, familiefilmpjes, kladhandschriften, typoscripten, verbeterde drukproeven, enkele personalia en veel zakelijke documenten omvat, werd overgebracht naar het Letterenhuis.

Elsschot-onderzoekster Wieneke ‘t Hoen bracht deze goudmijn in kaart en toont in deze expo een nog onbekende Elsschot. Nooit eerder getoonde familiefoto’s en persoonlijke documenten brengen de bezoekers dichter dan ooit bij Elsschot.

Vanaf zondag 30 mei 2010 kan het publiek vernieuwd kennis maken met deze markante figuur uit de Nederlandse letteren.

De Stad van Elsschot - Literair stadsfestival in Antwerpen van 29 mei 2010 tot 31 oktober 2010

Antwerpenaars, bezoekers en toeristen krijgen dit jaar tijdens De Stad van Elsschot de keuze uit een uitgebreid programma. Zo kan iedereen de beroemde of beruchte Antwerpse schrijver op een aangepaste manier ontdekken of beter leren kennen.

Alle registers worden opengetrokken om van de stad Antwerpen De Stad van Elsschot te maken. Het programma, dat werd uitgewerkt door Antwerpen Boekenstad, komt tot stand in samenwerking met stedelijke en culturele partners.

Website: www.destadvanelsschot.be

Brochure [pdf, 456 kb]