Londen– Isaac Newton ging er naar school, Thomas Paine bracht er zijn dienstjaren door en de vijfde zoon van Edward de Derde leefde in het plaatselijke kasteel. Tevens produceerde Grantham de eerste dieselmotor en bracht het de eerste vrouwelijke politieagente voort. Een verdienstelijke geschiedenis voor een klein provinciestadje, maar of het genoeg is voor een vitaal gemeentemuseum, daarover had directrice Jayne Robb haar bedenkingen. Het bracht haar op een lumineus idee: een marmeren standbeeld van Margaret Thatcher. Immers, boven alles is het stadje in graafschap Lincolnshire de plek waar de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk geboren en getogen is. Haar vader Alfred had er een groentewinkel en was lid van het gemeentebestuur. De verering van de nu 87 jaar oude Conservatief is echter beperkt gebleven tot een gedenkplaat in de muur van het ouderlijk huis.
Het idee van Robb was even praktisch als goedkoop. Want het standbeeld bestaat al. Bij de onthulling ervan, in 2001, constateerde de oud-premier tot haar tevredenheid dat ze als een visionair was afgebeeld. Niet iedereen deelde haar enthousiasme. Het witte beeld was nog nauwelijks aan het publieke oog toevertrouwd of een theatermaker onthoofde het met een metalen balk. Sinds dit incident wordt er gezocht naar een veilig onderkomen.
In het Lagerhuis kan het beeld pas vijf jaar na Thatcher’s dood terecht. Een voorstel om het te plaatsen in de foyer van een onooglijk parlementair bijgebouw, stuitte op andere bezwaren. Het tweeduizend kilo wegende kunstwerk kan zomaar door de grond zakken en belanden op de Jubilee-metrolijn. De leiding van de National Portrait Gallery vond het kunstwerk te dominant, terwijl een plekje op de Londense straten te veel zinloos geweld zou opwekken.
Robb’s voorstel stuitte op bezwaren bij gemeenteraadsleden van Labour. In linkse kringen is Thatcher een geliefde haatfiguur. Op vakbondscongressen zijn zelfs T-shirts met de tekst ‘Hey Ho The Witch is Dead’ te koop. De directrice verloot haar baan nadat bleek dat ze haar campagne op thatcheriaanse wijze had gevoerd, zonder overleg. Museumbezoekers moeten het vooralsnog doen met een Spitting Image-pop van Granthams bekendste dochter.
Geïnspireerd door Robb’s devotie hebben leden van de gemeenteraad van Basildon in Essex voorgesteld het beeld neer te zetten in de staatsliedenbuurt. Hier wonen veel leden van de lagere middenklasse die een cruciale stem hadden in Thatcher’s triomftochten. Bewoners hebben evenwel sceptisch gereageerd. Ze vrezen dat kinderen het beeld als klauterobject gaan gebruiken. Liever zien ze dat de gemeente geld steekt in een gewone speeltuin.