Wat betekent de steun van voormalig presidentskandidaat John Edwards voor de campagne van Barack Obama? Terwijl de ‘endorsement’ van gisteren met veel tamtam werd gepresenteerd, reageerde de Amerikaanse pers nogal zuinigjes. Dit soort steunverklaringen leidt nauwelijks tot extra stemmen, beargumenteerden verschillende commentatoren, kijk maar naar de staat Massachusetts, waar de senatoren Ted Kennedy en John Kerry zich vlak voor Super Tuesday voor Obama uitspraken, maar waar Hillary Clinton won. Of kijk naar Californië, waar Obama de steun had van first lady Maria Shriver. Ook die staat ging naar Clinton.

Maar in North Carolina, waar Edwards vandaan komt, zijn de primaries al achter de rug. En Obama heeft daar vorige week op zijn sloffen gewonnen. De steun van Edwards is dus om andere redenen van belang.

In de eerste plaats vanwege Obama’s probleem met de ‘hardwerkende’ (zoals Hillary het noemt) witte mannelijke kiezers in de midwest. Edwards heeft zich met succes weten te profileren als een soort working class hero, de arbeideristische kandidaat voor de in sociaal opzicht wat conservatieve kiezer. Misschien dat het Edwards lukt om Clintons kiezers uit de primaries ervan te overtuigen bij de verkiezingen op 4 november Obama te steunen. Niet voor niets werd de endorsement bekendgemaakt in Michigan, een staat waar Clinton claimt de voorverkiezing gewonnen te hebben (Obama stond niet op de lijst) en waar duizenden fabrieksbanen verloren zijn gegaan in de ooit machtige Amerikaanse auto-industrie.
lees verder op de weblog Beyond Bush