Barcelona – ‘Señora Yolanda, we hebben honger en we worden gediscrimineerd!’ Voor de deur van het kantoor van Yolanda Díaz, minister van Arbeid en Sociale Economie in Madrid, gaat onder luid gejuich een stapel autobanden in de fik. Een paar honderd demonstranten achter een spandoek blokkeren de drukke straat voor het regeringsgebouw. ‘Gobierno dimisión!’ (regering aftreden!).
‘Stierenvechten is cultuur’, staat op het spandoek. Vandaag demonstreren de stierenvechters en hun voetvolk: speerstekers, lansprikkers en zwaardjongens. Ze voelen zich gediscrimineerd: ze zijn namelijk artiesten en toch vallen ze naar eigen zeggen buiten de speciale covid-steunregeling voor kunstenaars. ‘Velen van ons moeten naar de voedselbank om te kunnen eten’, zegt speersteker Ramón Moya tegen de krant ABC. Hij zegt dat hij door de afgelasting van stierengevechten door de corona-epidemie dit jaar met gemak vijftien- tot twintigduizend euro is misgelopen.
Stierenvechter Cayetano Rivera Ordóñez is ook van de partij. Niet omdat hij zelf honger heeft. Dat zou wat argwaan kunnen wekken bij een gage van ten minste zestigduizend euro per stierengevecht, vaak zo’n tachtig per jaar. Hij is hier uit solidariteit met zijn cuadrilla, zijn helpers. Het is ‘zijn tweede familie’, zoals ABC het liefdevol uitdrukt. ‘Ik ben hier om de mensen te steunen die de regering laat barsten’, zegt de beroemde stierenvechter. ‘Het is een groot onrecht en we willen daarom steun geven aan degenen die niet te eten hebben.’
Het klinkt nobel uit de mond van de multimiljonair. Maar toch, als hij zo begaan is met het lot van de hongerige collega-stierenkunstenaars, ligt het dan niet voor de hand om ze gewoon een paar duizendjes toe te stoppen? De krant stelt de vraag niet.
En waaruit bestaat die discriminatie precies? Volgens een decreet uit 1985 vallen stierenvechters en hun helpers wettelijk onder de categorie van kunstenaars. Kunstenaars – en dus ook stierenvechters – genieten een privilege in de vorm van een speciale covid-uitkering. Alleen moeten ze net als iedereen aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals aantonen dat je een bepaalde tijd wit in de sector gewerkt hebt. De linkse regering zou ‘om ideologische redenen’ de uitkerende instantie opgedragen hebben om alle aanvragen van stierenvechters af te wijzen, zegt de Unión de Toreros zonder enig bewijs.
Jaarlijks ontvangt de sector zo’n half miljard aan subsidies. Veel te weinig, blijkt nu dus.