Berlijn - Regelmatig worden mensen in Duitsland het slachtoffer van een ‘Bordsteinkick’. De trap op het achterhoofd van een weerloze persoon die met zijn gezicht op de stoep ligt is al jarenlang geliefd bij neonazi’s. De brute methode is afkomstig uit de met een Oscar genomineerde film American History X uit 1998, waarbij een blanke nazi een zwarte autodief op deze beestachtige manier om het leven brengt. In 2000 werd in Duitsland de speelfilm Oi! Warning over het bestaan van skinheads gemaakt. Ook hierin wordt de stoeprandtrap gebruikt.

Sindsdien wordt vooral de voormalige DDR opgeschrikt door zulke geweldsdelicten. Maar naast delicten in Dessau en Berlijn zijn er ook Bordsteinkicks in Oldenburg en Wuppertal.

Het meeste opzien baarde een vergrijp uit 2002 in Potzlow, een dorpje in de deelstaat Brandenburg, waar drie neonazi’s een plaatsgenoot in een varkensstal dronken voerden, urenlang martelden en tot slot in een baksteen lieten bijten. Het dorp zweeg maandenlang over de zaak. Na bekendwording sprak de bekroonde regisseur Andres Veiel met daders, slachtoffers en hun familie. Zijn documentaire Der Kick heeft als film en toneelstuk veel furore gemaakt, won de publieksprijs op het internationale filmfestival van Berlijn en werd ook in Nederland vertoond.

Vooral rechts-radicalen gebruiken deze methode om politieke tegenstanders onschadelijk te maken. Linkse mensen, alternatievelingen, allochtonen, joden en homo’s zijn voor hen loslopend wild. Afgelopen week begon in Berlijn een proces tegen vier extreem-rechtse twintigers die bij een Bordsteinkick waren betrokken.

Na een lange nacht met drank en drugs komen vier mannen om 05.45 uur uit de beruchte nazi-disco Jeton in de Oost-Berlijnse wijk Friedrichshain. Ze krijgen het aan de stok met een groep jongeren van de Antifa, hun linkse aartsvijand. Er vallen klappen over en weer. Het veelvoudig voorbestrafte viertal weet hun vijanden te verjagen.

Daarna slaan ze een 22-jarige student bewusteloos. Beurtelings trappen de werkloze mannen tegen het hoofd van Jonas K. Dan wordt het slachtoffer naar het fietspad op de Frankfurter Allee gesleept. ‘Jij linkse teek zal niet meer opstaan!’ wordt er geroepen. De belangrijkste kwelgeest legt Jonas K. met zijn gezicht naar beneden, neemt een aanloop en springt op het achterhoofd van de weerloze jongeman. Precies zoals hij het in films gezien heeft.

Voordat een laatste, dodelijke sprong gemaakt kan worden, komt de gealarmeerde politie tussenbeide. Sinds de bloedige nacht van vorige zomer zitten de vier neonazi’s in voorarrest. Het slachtoffer overleefde met een verbrijzeld gezicht; hij lag dagenlang op de intensive care. ‘Hij had groot geluk’, zegt zijn advocaat. De officier van justitie stelde: ‘Uit woede en machtswellust tegenover vermeende politieke tegenstanders probeerden de aangeklaagden hun slachtoffer te doden.’

Bij het proces in Berlijn wil de rechter uitzoeken of er sprake was van een uit de hand gelopen vechtpartij of dat de gelegenheid werd gebruikt om de stoeprandkick uit politieke overwegingen tegen de ‘linkse vijand’ in te zetten. Over hun motieven zwegen de aangeklaagden als het graf, zittend in een houten kooi met tralies.