Gambiaanse en Britse autoriteiten hadden het eerder deze maand druk met zichzelf feliciteren. Een gecoördineerde actie tussen beide landen leverde een vangst van twee ton cocaïne op bij de Gambiaanse hoofdstad Banjul, met een straatwaarde van liefst een miljard dollar. De drugs zijn afkomstig uit Latijns-Amerika en dat betekent dat Mexicaanse drugskartels daarbij betrokken waren. Alleen de grote criminele organisaties uit Mexico beschikken momenteel over de middelen zoveel drugs richting West-Afrika te verschepen.
De contacten tussen Mexicaanse drugshandelaren en het buitenland zijn op zich niet nieuw. In de negentiende eeuw kreeg Mexico al opium aangeleverd uit China. En bij de opkomst van cocaïne in de jaren zeventig speelden de Mexicanen al een rol in de doorvoer van coke naar de VS, als ‘muilezels’ voor machtige Colombianen als Pablo Escobar.
Tijden veranderen. Anno 2010 zijn het de Mexicanen die de cokehandel beheersen. In Colombia hebben ze de leidende rol van hun oude bazen overgenomen en hun invloed reikt inmiddels veel verder. Centraal-Amerika wordt gebruikt als overslagplaats. Peru en Bolivia produceren coca. Argentinië is doorvoerhaven van cocaïne richting Europa en aankomst van chemicaliën uit Azië voor meth, een synthetische drug die sterk in opkomst is in de VS. In Uruguay wordt geld witgewassen, terwijl Brazilië een afzetmarkt in opkomst is. De Mexicanen zijn overal. Dat geldt ook voor Azië. Daar zijn de liaisons keurige zakenmannen in driedelige pakken die voor farmaceutische bedrijven werken en de Mexicanen aan chemicaliën helpen die in Mexico verboden zijn.
De opkomst van de Mexicanen in Europa en West-Afrika gaat intussen hand in hand. Cocaïnehandel in Europa is nog steeds goeddeels een Colombiaanse aangelegenheid, maar de Mexicanen zijn in opkomst – behalve drugshandel zijn er ook aanwijzingen dat zij in voormalige Oostbloklanden drugsgeld witwassen. West-Afrika is belangrijk geworden voor hun doorvoer naar Europa. Het gebrek aan controle door de autoriteiten maken landen als Senegal en dus ook Gambia een ideale doorvoerplaats voor cocaïne. Toch is nog niet duidelijk wat de rol van de Mexicanen daar precies is. De DEA, het Amerikaanse anti-drugsagentschap, heeft maar vier kantoren in heel Afrika.
Diezelfde DEA waarschuwt overigens al jaren voor banden tussen de Mexicaanse drugskartels en al-Qaeda. Concreet bewijs ontbreekt, maar dat weerhoudt conservatieve Amerikanen er uiteraard niet van om er flink op los te fantaseren over een match made in hell tussen islamitisch terrorisme en Mexicaanse drugshandel.
Hoe het ook zij, de globalisering van de Mexicaanse drugshandel is in volle gang. Dat relativeert het grote succes in Gambia enigszins. Want hoeveel haalt de vangst van een tonnetje cocaïne of twee eigenlijk uit, als de tentakels van de Mexicaanse drugskartels inmiddels tot alle continenten reiken?