Het Turkse volk is opgestaan en de tafels en stoelen zijn teruggekeerd in de straten van Taksim. Over waarom de terrasjes in dit uitgaanscentrum twee jaar geleden weg moesten, circuleren verschillende verhalen. De deelgemeente Beyoglu, waar het gebied onder valt, liet weten dat voetgangers door de tafels en stoelen niet meer makkelijk door de straten konden wandelen. De caféhouders en de klanten vertellen een andere versie van de waarheid: premier Tayyip Erdogan zou op een dag een bezoek hebben gebracht aan de buurt en de drinkende mensen op de terrasjes zouden hem hebben uitgejouwd. Daarop zou Erdogan opdracht voor ontruiming hebben gegeven. Hoe het ook zij, twee jaar lang waren er geen terrasjes meer te bespeuren in Taksim. Er was een volksopstand nodig voor hun terugkeer.

De betogers hebben dit deel van de stad al een week in handen en ze dulden geen gemeente-inspecteurs of politie in de straten. De caféhouders hebben tafels en stoelen van de zolders gehaald en serveren alles wat de klant wil: frisdrank en alcohol. ‘Het was op een zonnige dag als deze. Tegen de avond kwamen de gemeentemensen. Ze rukten de kleedjes van de tafels en gooiden al het bestek en het eten in vuilniszakken. De tafels en stoelen namen ze mee. Ik schaamde me zo, want niet alleen Turken zaten te eten, maar ook toeristen’, vertelt Hasan Asik, bedrijfsleider van een restaurant.

Caféhouder Ismail Kumcu heeft eigenlijk geen tijd voor een praatje vandaag. Dankzij de opstand doet hij eindelijk eens goede zaken: ‘Zoveel ondernemers zijn de voorbije twee jaar over de kop gegaan. Ik had het ook niet lang volgehouden zonder de tafels op straat. De sfeer is nu terug en eindelijk verdienen we wat geld.’

Dinsdagmorgen grijpt de politie in. De barricades worden weggehaald en met water­kanonnen en traangas worden de demonstranten verdreven. De man die het drinken in de Missokak zo had gemist, moet misschien weer lang op zijn biertje wachten.