Niet Tasneem Noorani, die staatssecretaris was in twee kabinetten ten tijde van Musharrafs dictatuur. ‘Hij komt niet. Hij heeft al zo vaak gezegd dat hij zou terugkeren, maar hij heeft zich nooit aan zijn belofte gehouden. Hij is zo iemand die niet weet hoe hij met pensioen moet gaan.’ Noorani kent Musharraf goed. Zij stonden in nauw contact, aangezien ze beiden verantwoordelijkheid droegen voor de nationale veiligheid in de roerige periode na de aanslagen van 2001, toen de Amerikanen de strijd aanbonden met de Taliban en al-Qaeda in Afghanistan en het ook in Pakistan begon te gisten onder moslimmilitanten.

De generaal had zichzelf tot president benoemd en regeerde vanonder een dun laagje democratisch vernis. De premiers werden door hem aangesteld, en geen minister kon een beleid voeren dat Musharraf niet aanstond, vertelt Noorani. Of het een mooie tijd was? Hij staart voor zich uit, over de golfvelden van de chique Gymkhana Club in het hart van Lahore. Bedienden met witte handschoentjes serveren versnaperingen. De vraag krijgt geen antwoord.

Dat was twee weken geleden. Nu is Musharraf terug. De generaal kwam toch, maar het deert Noorani niet. ‘Musharraf heeft geen macht meer. Als ik hem was zou ik een schuilplaats opzoeken. Terroristen hebben een lang geheugen. Ze willen hem dood, hoe dan ook.’

In 2008 werd Musharrafs heerschappij onhoudbaar toen de bevolking, de rechters én de strijdkrachten genoeg van hem hadden. Omdat hij de zijde van de Amerikanen had gekozen in de strijd tegen het terrorisme werd hij een doelwit. Hij overleefde minstens vier moordaanslagen. Musharraf vertrok, naar Londen en Dubai. Nu is hij terug om deel te nemen aan de parlementsverkiezingen op 11 mei. De Pakistaanse Taliban, in feite een conglomeraat van terreurgroepen, kondigden aan hem ‘naar de hel’ te zullen sturen.

Vice-luchtmaarschalk buiten dienst Shahzad Chaudhry voelt ‘geen opwinding’ bij de terugkeer van de generaal. Volgens hem zal het leger hem ook nu beschermen, want hij blijft een van hen. ‘Maar de liefde is voorbij. Musharraf zal spoedig ontdekken dat hij destijds kon regeren omdat hij werd gesteund door de strijdkrachten, en niet wegens zijn persoonlijke kwaliteiten.’