Casablanca - Hoe uitbundig vierde de islamo-democratische partij PJD haar Marokkaanse verkiezingsoverwinning? Met fonteinen van muntthee? Omdat de conservatieve partij het niet zo op alcohol heeft, werden daar op de verkiezingsavond veel flauwe grappen over gemaakt. Sinds de monsteroverwinning van de PJD wordt er in Marokko voortdurend gediscussieerd over de ideologische achtergrond en de behoudende opvattingen van de partij. De links-liberale elite, avant-gardisten en artiesten houden hun hart vast. Wat is de nieuwe regeringspartij van plan? Toen de PJD nog in de oppositie zat, trok ze fel van leer tegen films als Marock en Casanegra, die zouden aanzetten tot verloedering van de zeden. In Marock wordt het gebed belachelijk gemaakt en Casanegra staat bol van het grove taalgebruik.
Dat de Marokkaanse maatschappij door ‘talibanisering’ bedreigd wordt, zoals een Marokkaanse columnist stelde, lijkt overdreven, maar het is inderdaad de vraag wat er gaat veranderen voor degenen die graag profiteren van de traditie van laisser vivre in Marokko. Kan er nog gehoerd en gesnoerd worden in de discotheken in Marrakesj en kunnen de geneugten van de Marokkaanse wijn straks nog wel worden gesmaakt? Officieel mag er in Marokko geen alcohol worden geschonken aan moslims, maar ondertussen gaan er elk jaar miljoenen liters wijn, wodka en whisky doorheen.
Daarom gingen partijleden van de PJD vlak na de verkiezingen al meteen langs bij de belangrijkste hoteleigenaars en andere bobo’s uit het toerisme in Marrakesj. Een parlementariër legde hun uit dat de PJD niet van plan is om alle bars te sluiten of de afgifte van nieuwe alcoholvergunningen te blokkeren: ‘We willen geen vergunningen meer afgeven in volkswijken. Dat is geen morele kwestie maar een gezondheidsissue. Alcohol leidt tot vechtpartijen en veroorzaakt problemen in gezinnen. We zijn er niet om te controleren of mensen al dan niet drinken, maar om ze een betere toekomst te bieden.’
De partij herhaalt telkens weer dat haar prioriteiten liggen bij de strijd tegen corruptie, het creëren van werkgelegenheid en hervormingen in het onderwijs en de gezondheidszorg. En misschien verwoorden de PJD'ers met hun felle commentaar op verdorven punkfestivals, openlijke homoseksualiteit en naaktlopende zangeressen wel gewoon de stem van het volk. In de cafés wordt al wekenlang gesproken over de Marokkaanse actrice die op de rode loper van het internationale filmfestival in Marrakesj haar bovenbeen voor de fotograaf ontblootte. En dat terwijl ze een Marokkaanse kaftan droeg! Dat is geen actrice, dat is een hoer! Sinds het incident ontvangt ze zelfs doodsbedreigingen. PJD-leider Abdelilah Benkirane heeft haar keurig zijn medeleven overgebracht.