New York – Ze werden gekarakteriseerd als ‘Russiagate’-sceptici en dat was niet positief bedoeld. Alsof scepsis ongepast zou zijn nu zo overduidelijk was dat speciaal aanklager Robert Mueller hoe dan ook met een voor president Trump belastend rapport zou komen. Journalisten en opiniemakers als Glenn Greenwald (The Intercept), Rania Khalek (The Nation) en Matt Taibbi (Rolling Stone) werden tot vorige week beschimpt of juist genegeerd in een groot deel van de Amerikaanse media – alleen Fox News haalde de linkse dissidenten graag voor de camera. Inmiddels is duidelijk dat Muellers rapport niet tot nieuwe aanklachten zal leiden, ook al heeft het publiek het volledige rapport nog niet kunnen lezen.

Afgelopen week haalden de sceptici hun gelijk. Op The Intercept bekritiseerde Glenn Greenwald vooral de liberale kabelzender msnbc, die volgens hem de kijkers twee jaar lang had gevoed met ‘bedrieglijke, propagandistische rommel’. Het netwerk ging vooral door met ‘het slijten van een narratief dat voor het netwerk en zijn sterren enorme winsten genereerde’.

Een groot stuk wijdt Greenwald er niet aan, want dat heeft zijn collega Taibbi al geschreven. ‘Dat legt in onbetwistbaar, gruwelijk detail het roekeloze gedrag van de media in de afgelopen drie jaar bloot, waarbij ze de valide angsten voor Trump misbruikten en uitbuitten met theorieën die nu ontkracht zijn door de door henzelf gezalfde autoriteit.’ Taibbi stelt in de eerste zin van zijn stuk: ‘Niemand wil dit horen, maar het nieuws dat de speciaal aanklager Robert Mueller huiswaarts keert zonder nieuwe aanklachten uit te vaardigen is een doodsteek voor Amerikaanse nieuwsmedia.’

Niets waarvan Trump vanaf nu beschuldigd wordt zal door een groot deel van de bevolking nog geloofd worden, vreest Taibbi. Daarbij wijst hij op een recente peiling door Suffolk University en de krant USA Today, waarin 50,3 procent van de ondervraagden aangaf te geloven dat het onderzoek van Mueller slechts een heksenjacht was.

In de laatste weken voorafgaand aan de verschijning van het rapport leken de media eindelijk te beseffen dat de berichtgeving hun eigen geloofwaardigheid op het spel zetten. ‘Opeens verschenen verhalen waarin gehint werd dat Muellers rapport wellicht teleurstellend zou zijn voor het publiek’, schrijft Taibbi, ‘alsof een president die geen buitenlandse spion blijkt te zijn slecht nieuws zou kunnen zijn.’