Berlijn - Wie niet beter weet, kan deze dagen denken dat in plaats van een rechts kabinet een verzameling linkse actiegroepen Duitsland regeert. Vorig jaar al eiste bondskanselier Merkel een Tobin-tax op internationale kapitaaltransacties. En voor zijn betoog om de aanvallen op de Libische dictator Kadhafi te steunen, oogstte minister Westerwelle van Buitenlandse Zaken lof bij de pacifisten van Die Linke. Maar het meeste opzien baarde de plotselinge koerswending in de atoompolitiek. Geschrokken door de ramp in Japan heeft Duitsland zijn zeven oudste kernreactoren onmiddellijk stilgelegd. Zij worden op mogelijke veiligheidsrisico’s onderzocht. Daarna volgt wellicht sluiting.
Volharden in de pro-nucleaire koers zou neerkomen op politieke kamikaze, zo moet de regering-Merkel gedacht hebben. Ze kan daarin wel eens gelijk hebben. ‘Je krijgt het gevoel alsof de tsunami over de Duitse maatschappij is gerold’, merkte een Franse correspondente op tegenover Spiegel Online. Duitsers slaan jodiumpillen in bij de apotheek, leveranciers van groene stroom melden een gigantische toename aan klanten. Zelfs geigertellers en beschermingspakken zijn gevraagd, berichten enkele media. De atoomangst produceert ook literaire fallout. Zo verkoopt de kort na Tsjernobyl geschreven nucleaire jeugdklassieker Die Wolke plotseling weer. Schrijfster Gudrun Pausewang wordt overal geïnterviewd. In het boek beschrijft zij een fictieve nucleaire ramp in Duitsland. Op de vlucht voor de straling verliest de veertienjarige Janna-Berta ouders, broer en haren.
Platte paranoia of de rauwe werkelijkheid? De doodverklaarde antikernenergiebeweging vaart in elk geval wel bij wat de ‘German Angst’ genoemd wordt. Afgelopen maandag werd opnieuw in ruim zeshonderd steden en dorpen betoogd voor een definitief afscheid van atoomenergie. Ook in het straatbeeld is het protest terug. Hier en daar verschijnen in Berlijn spandoeken op balkons. De ‘Kernenergie? Nee bedankt’-sticker siert als vanouds autobumpers en fietskarren. Voor zaterdag zijn massademonstraties aangekondigd. De dag erop zijn er verkiezingen in de belangrijke deelstaat Baden-Württemberg. Dan blijkt ook of de regeringspartijen met hun plotselinge draai een electorale kettingreactie hebben kunnen voorkomen, of dat zij zoals de technici in Fukushima achter de feiten aanlopen. Politieke slachtoffers zijn niet uitgesloten.