Parijs – Met de steun van een kwart van het Franse electoraat waande Marine Le Pen zich tot voor kort onaantastbaar op het extreem-rechtse front. Zij zou op 22 april 2022 naast Emmanuel Macron deelnemen aan de tweede, beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Tot de onverwachte komst van politiek-journalist Éric Zemmour. Volgens peilingen pakte deze nationaal-populist, al dan niet officieel presidentskandidaat, met het doemscenario van een Frankrijk als islamitische kolonie, nu al meer dan de helft van Le Pens electoraat af.

Le Pens handreiking naar de linkse én centrum-rechtse kiezers met een welwillender immigratiebeleid in de hoop dat ze, anders dan in 2017, ditmaal niet op Emmanuel Macron maar op haar Rassemblement National stemmen, lijkt haar fataal geworden. De concurrentiestrijd leidt tot sneren over en weer. Le Pen zou met haar ‘volks-getto’ nooit de macht bereiken en Zemmour zou zich zuiver op de middenklasse, de elite richten. Als ze elkaar de extreem-rechtse tent blijven uitvechten, haalt geen van beide de tweede ronde en dat biedt perspectief voor kleinere partijen.

Frankrijk verrechtst, maar ook binnen de verzwakte Républicains (RN) rommelt het. Xavier Bertrand, ex-minister onder Sarkozy en nu regio-hoofd van het Noord-Franse Hauts-de-France, maakt met zestien procent in de peilingen een kans. Zijn onafhankelijke kandidaatstelling eerder dit jaar heeft echter, ook al is hij terug in het republikeinse nest, kwaad bloed gezet binnen de partij. Bovendien heeft hij vier concurrenten waar Les Républicains begin december uit zullen kiezen. Onder hen voormalig Brexit-onderhandelaar en oud EU-commissaris Michel Barnier die met zijn internationale ervaring intern meer steun lijkt te genieten. Of hij zich tijdens een tweede verkiezingsronde onderscheidt van Macron is de vraag.

Wat dat betreft staat op links Europarlementariër Yannick Jadot sterker. Hij toert met zijn ecologische transitieprogramma en een krappe tien procent van de kiezers met vertrouwen door de Franse provinciesteden. Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, toonde zich onlangs tijdens het partijcongres van de Parti Socialiste met slechts vier tot zes procent van de stemmen evengoed een zelfverzekerd presidentskandidaat. Vooralsnog weigert Hidalgo, in Glasgow gelauwerd voor haar Parijse klimaatbeleid, de noodzakelijke samenwerking met Jadot voor een mogelijke presidentsoverwinning. En zo houdt Macron met zijn recente royale energie- en inflatiecheques voor de Franse kiezer voorlopig de wind in de zeilen.