Alleen wie de whisky van twaalf jaar geleden nog langs de kinnebak druipt en in het algemeen een goede inhoudsopgave waardeert, weet wat ik bedoel. De eerste stap op weg naar een oude ui, gestoken in een lievelingssok die met wat goede wil Giambattista Bodoni nog heeft gezien, werd zojuist gezet. De afdaling vindt in alle richtingen tegelijk plaats. Onderweg wordt om acuut bederf tegen te gaan pekel toegevoegd. Kleiner beginnen kan niet: de laatste kindertekening van 1999. Voorstellende drie stoelen en één tafel. Personages ontbreken. Geen enkele snuisterij, als nest jonge duizendpoten of verdwaald jaden muiltje, is zichtbaar. Zelfs geen oude schaduw van enige schaduw. Het meubilair bevindt zich rechts van het midden. Het zweeft maar het zweeft niet. Het is immers vooral een tekening. De tafelpoten zijn hol, zij bezitten geen bodem. De stoelpoten zijn van onderen gesloten. Om tafel van stoelen te onderscheiden. Het middelste van de drie beeldelementen wordt gevormd door tafel waarachter stoel. Door veelvoud
van open tafelpoten zijn hier de gesloten stoelpoten onzichtbaar. Want waar niet is, nietwaar? Nemen wij nogmaals de twee stoelen links en rechts van de tafel. Duidelijk vier poten onder de linkerstoel, even klaarhelder drie onder die aan de rechterkant. Waar is daar de vierde poot? Heeft de maakster gedacht dat na al die zichtbare arbeid aan zeven stoelpoten het voor de kijker een klein kunstje moet zijn die achtste er zelf bij te denken. Ongetwijfeld. Wat opvalt aan de tafel die wij bekijken vanaf de korte zijde, is dat de vier open poten allemaal een lichte verzwikking naar rechts tonen. Gezien vanuit iemand die bovenop de tafel zit.

Een gracieus knikje opzij. Precies zoals het er staat. Het is deze tafel waaraan de werkelijkheid is voorbijgegaan. Want wie heeft ooit bevolen dat enig abnormaal tintje aan een tafel moest ontbreken. Niemand immers? Was ik scheepstimmerman met twee rechterhanden, ik zou hem zelf maken. De tafel der tafelen.

Toeverlaat voor alle onzichtbare ellebogen van half zoveel vermoeidpotigen.