Mijnheer Duinker was een kleine man. Hij had een vrouwtje gekozen dat nog iets kleiner was. Als onschuldige vogeltjes trippelden ze door hun kleine winkel. Vulden grote puntzakken met schuimpjes, iets kleinere met griotten en de allerkleinste met zwartopwit. Het was een goede zaak. Je kreeg waar je om vroeg, betaalde contant en gepast en verder geen flauwekul. Een lichtpuntje in een toch al moeilijke tijd. Waarin je net de mistige overstap maakte van een redelijk onder de knie te krijgen tafel van zes naar de zeer verraderlijke van zeven. Thuis hing het oostfront aan de muur.

We zijn zestig jaar verder. Het winkeltje is sinds kort doorgebroken. Tot en met de fietsenstalling van Van Dijk. Die was fout. Zowel levend tijdens de oorlog als dood daarna. Fout komt nooit meer goed. Sorry. Boven op de vierkante meters waar eens de Duinkertjes drentelden is thans een waanzinnige tent in het leven geroepen. Voor de naam heeft alweer een rolprent van Hitchcock model gestaan.

Daar heb je de filmster. Mollig. Maar precies zoals op Alfreds witte doek, door stevig ondergoed in bedwang gehouden. Ze brengt de kaart. Na iets te veel proza van achtstedagdichter komt er zowaar eetbare tekst in zicht. Hoe nu?

Er zijn restaurants waar ik niet anders dan tarbot met béarnaise eet. Daar kom ik dan ook maar eens in de drie jaar. Je wilt niet te veel opvallen in deze branche. Hier besluit ik mij op de vitello tonnato te storten. In blocnoteblaadjes opgedeeld kalf, beschreven met pommade van tonijn. Een vrome ingeving. Daarom waarschijnlijk niet de allerbeste. Al of niet toevallig heeft de kok net een voortijdige knoflooklozing achter de rug. Vitello zelf zag er sowieso al geen toekomst in.

Voorlopige moraal: door de oogharen van de geest gezien kun je drie categorieën restaurants onderscheiden. Allereerst die twee waar ze respectievelijk willen dat je niet en wel komt eten. Dan is er nog een ander clubje. Dat schijnt het leuk te vinden wanneer je een keer terugkomt. Daar ga ik het de volgende keer proberen.