Antonie van Leeuwenhoek zat te eten. Benthuizense baars, met pimpernel en borage. Daarna Warmonds wild konijn in een saus van gekonfijte vijgen. «Neem nog wat peper», zei mevrouw Van Leeuwenhoek. «Daar hou je zo van.» «Graag Barbara, en weet je waar ik benieuwd naar ben? Hoe de prik in de peper komt. Je zou zo’n peperstofje eens van iets dichterbij moeten bekijken.» Hij verdween naar de werktafel. Het duurde niet lang meer of de microscoop was uitgevonden. Gezonde nieuwsgierigheid.

Johannes van Dam weet als geen ander in hoeveel Scoville-eenheden de prik in de piment d’Espelette voorkomt, maar desondanks blijft zijn oneindig veelcellige nieuwsgierigheid altijd mee-eten. Oneindig in de zin van oneindig. Dat wordt hem wel eens kwalijk genomen. Je mag wel iets weten, maar iets ongeveer weten is beter dan helemaal weten. Vinden de Ongeverigen in Ongeveerland, die meestal ook nog de klepel van Korrekt in hun broek hebben.

Plezierig dat er op z’n minst een enkele vrijwilliger rondfietst die de eindjes van de laatste welkome raadsels aan elkaar knoopt, opschrijft en allerminst ten overvloede, uit laat geven. Drie goed gekozen pagina’s Van Dam en je hebt het gevoel dat Het Komplete Kleine Pindakaasboek je deelachtig geworden is. Wie wil er niet het fijne van smen weten? Allerminst toevallig wel het allerlekkerste wat je in Fez en Off-Overtoom op je bord kunt krijgen. Alhoewel ik Johannes in het beste socca-restaurant van Nizza, Chez Pipo, nooit tegenkwam, weet hij een naadloos recept voor deze bonafide kikkererwtenconcoctie te geven. Van huile d’argan tot croquembouche, van kulfi tot quinoa. Zonder aanzien des details vloeit alles het onversneden verstand van zijn spijsvertering binnen. Komt daar goed gedrukt weer uit.

Waverley Root zou trots op hem zijn.

Dit boek kan uw leven veranderen. Indien gewenst ook portemonnee en gezinsleven.

Johannes van Dam

Eet op! (met omslag van Peter Pontiac)

Uitg. Nijgh & Van Ditmar

248 blz., € 14,95