Alweer de ijdele ui. Vermomd als underdog, zoals meestal. Vraag een ui waarom hij de vorm heeft die hij heeft en hij zal een oud schoolschrift voor de dag halen. Wijzen op geometrisch belang en pracht der bolvorm en die schoonheid terugboeken op eigen voorkomen. Een ui is een bol is een mooi. Denkt een ui. Speelt ons daarmee een associatieve bal toe.

Wij noteren intussen dat geen vorm een zo weldadige illustratie is van egocentrisme als de bolvorm. Kubus, maar ook orthogonaal viervlak en zelfs romboëder kan met substantieel deel van zichzelf op iets anders leunen. Een bol geeft niet anders dan een speldenprikje oppervlak als punt van aanraking prijs. En soms zelfs dat niet.

Maakt eenzaam. Kijk naar de maan. Eenzamer bol nergens in zicht.

De ui intussen beweert dat hij, zich on second thought beroepend op zijn gedaante van oprecht aangepaste sferoïde, minder met zijn ik bezig is dan wij denken. Hij heeft makkelijk praten. Wij zijn de baas. Ook aangepast inmiddels en bovendien tijdens dat traject het mes uitgevonden. Mes wint van afgeknotte bol en één traan is geen traan. Dat soort wijsheid leidt naar voedzame kost.

Er leefde eind negentiende eeuw een Odessiet. Hij had een kok en liet hem iets uitvinden. Twee grote uien. Snij in aanvaardbare fragmenten en bak in boter en olie. Vijf minuten. Voeg tweehonderd gram zeer dun gesneden biefstuk toe. In beweging houden. Na een minuut honderd gram doormidden gesneden kastanjechampignons. Weer een minuut en warm houden. In tweede pan roux maken van lepel boter en lepel bloem. Al roerend en langzaam twee deciliter runderbouillon toevoegen. De inmiddels stevige saus verrijken met enkele eetlepels echte tomatensaus en gepaste hoeveelheid mosterd (Doesburg, Zaandam, Groningen of eventueel Dijon). Vlees/paddestoelen/ui erbij. Zout en peper uit een molen. Twee eetlepels zure room om het nog lekkerder te maken en opdienen over hete witte rijst. Oppervlak verluchten met enkele takjes dille. Namens A.G. Stroganov, voorheen te Odessa.