Waar het ene ingrediënt een metafoor is voor het andere, daar verwijlen wij het liefst. Aardappelen gebakken als groenten, kaas gesneden op z’n komkommers of pastinaak à la meiraapje.

Rode biet gedroogd volgens de wet van Harmattan past vanzelf niet in deze reeks, maar asperges aangezien voor Koreaanse varens uiteraard wel. Varens zijn eetbaar. Niet alle varens. Maar dat geldt ook voor asperges.

Het klinkt wat gezocht, maar voor niet-Koreanen die ook geen Koreaanse varens bij de hand hebben zijn eetbare Nederlandse asperges de beste vervanging.

Vervolgens en eigenlijk allereerst is het niet onzinnig te willen weten welke varen wij vervangen met onze asperges. Daar leer je iets van. Daarom denken we voorzichtig aan de struisvogelvaren aan welks uiteinden bladgroei voorkomt die vioolkrul worden genoemd. Ervaren wij weer dat plantkunde veel leuker is dan veeteelt.

Bepalen we ons tot vijfhonderd gram niet al te dikke verse asperges. In ijskoud water gelegd totdat de schil eraf wordt gehaald. Met de speciale aspergeschiller. Houtachtig onderste stukje tussen de vingers eraf breken.

Elke asperge met het toevallige mes in diagonaal afgesneden fragmenten opdelen.

Snel bakken in een paar eetlepels sesamolie. In ieder geval niet langer dan een minuut. Twee eetlepels Japanse sojasaus toevoegen en zelfde hoeveelheid kipbouillon. Ongeveer vijf minuten, ter kennismaking en uitwisseling, alles op z’n beloop laten.

Asperges op het warme bord. Saus verder inkoken en over de asperges. Daarboven alsnog zopas geroosterde pijnappelpitten. Steek de tong uit.

Proeft gij de varens?

Hiermee verklaren wij het varens door asperges vervangende seizoen voor geopend en maken van de gelegenheid gebruik om alle andere niet van toepassing zijnde seizoenen te sluiten.

Weet voorts nog dat de illustere dr. Johnson een uit de varen die als venushaar bekend staat (Adiantum capillus-veneris) geëxtraheerd brouwsel aan zijn Port toevoegde dat capillaire werd of wordt genoemd. Is dat niet wonderbaar?