Zelfs een ui denkt wel eens dat hij een absolute waarde vertegenwoordigt. Dit nu — om de filosofen niet na te praten — is waar.


Een ui is een ui is een ui. Zou Alice zeggen. Die ook staande houdt dat oude Europeanen de kop van de karper prefereren. In het juiste jaargetijde geen probleem. In dit nog net smakeloze voorjaar kan het geen kwaad zich alvast daarop voor te bereiden.


Hak een absolute en stevige ui in wenselijke schilfers en verwarm die in drie eetlepels boter. Heb van tevoren een dikke boterham te weken gelegd in een groot glas Puligny-Montrachet, jaartal naar behoefte, en wrijf deze boterham weer droog en breek deze boterham boven de warme ui. Doe daarbij tevens een eetlepel gehakte platte peterselie, twee kleingesneden sjalotten, een verbrijzelde teen knoflook, een theelepel zout, halve theelepel gemalen zwarte peper en een kwart theelepel gemalen foelie, zelfde hoeveelheid gemalen laurier en tijm. Plus twaalf gekookte, en vanzelfsprekend gepelde, kastanjes. Alles met elkaar vermengen. Af laten koelen en een rauw ei toevoegen. De karper vullen, overal waar mogelijk. Omwikkel hem met keukengaren zodat er niets kan ontsnappen.


Laat de gevulde karper een paar uur met rust. Lees intussen de door Gertrude Stein geschreven autobiografie van Alice B. en giet twee glazen van de witte wijn in eigen keel en de laatste twee in een aardewerken ovenschotel. Leg daarin de vis, zout er bovenop. Zet hem twintig minuten in de oven op tweehonderd graden. Begiet hem met het kookvocht, en bedek hem met een jasje van crackerkruimels. Schenk daar drie eetlepels gesmolten boter over en laat hem nog twintig minuten bakken. Een authentiek recept van mevrouw Toklas, de arbeidzame andere helft van Stein. Vergeet niet dat het uit 1954 stamt. Dat lijkt lang geleden, daarom waarschijnlijk haar voorschrift hem op te eten samen met warme noodles. Ook in het oog houden dat de karper goed dood is en van schubben ontdaan. Van binnen schoongemaakt. Anders blijft er niet veel over om te vullen, immers?


De met karper gevulde kastanje is een nuttige variant voor allen die het in het voorjaar iets rustiger aan wensen te doen.